Zeewier op het menu
Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Pixabay
Wetenschappers en bedrijven zien toekomst in zeewier. Het is 's werelds meest onbenutte middel, meent de voedselexpert voor de Verenigde Naties.
Geen land nodig
De voedzame plant is in verschillende Aziatische landen al lang onderdeel van het dagelijkse dieet, maar de rest van de wereld moet er ook aan. Er is geen landbouwgrond voor nodig en ook geen mest of pesticiden – alleen zout water. Een van de grootste uitdagingen deze eeuw is de grens die we hebben bereikt wat betreft land dat we kunnen gebruiken voor de voedselindustrie.
Vol vitamines
Zeewier is ook nog eens gezond: het zit vol met vitamines, vezels en proteïne. Zeewier wordt ook gezien als oplossing voor de miljoenen kilo’s wegwerpplastic waarin etenswaar wordt verpakt. Startups zijn al druk bezig met die ontwikkeling. Er zijn al koffiezakjes van zeewier en eetbare zeewierrietjes op de markt. Tijdens de marathon van Londen in 2020 kregen sporters drankjes in zeewierverpakking. Dat scheelde duizenden plastic bekertjes.