Top

Winter in Nederland (toen er nog sneeuw lag)

Tekst en Beeld: Yvette van den Berg

Als natuurfotograaf met een passie voor landschappen en dieren, is de winter in Nederland een periode vol inspiratie en magie. Het landschap transformeert in een witte wonderwereld en biedt unieke mogelijkheden om de pracht van de natuur vast te leggen.

De schoonheid van de winterse natuur

De sneeuw bedekt het landschap met een zachte deken en zorgt voor een serene sfeer. Het is altijd weer een uitdaging om de contrasten en texturen van de winterse natuur te fotograferen. Van bevroren meren tot besneeuwde bossen, elk hoekje biedt een nieuw perspectief om te verkennen en vast te leggen.

Dieren in de winter

Tijdens de winter zijn dieren zeer fotogeniek.

De besneeuwde achtergrond zorgt ervoor dat hun kleuren en contouren mooi uitkomen.

Van de gracieuze reeën die zich door de bossen bewegen tot de schattige eekhoorns die hun wintervoorraad aanleggen, dieren vormen een essentieel onderdeel van de winterse natuurbeleving.

De magie van winterse natuurfotografie

De winter is een betoverende tijd om je creativiteit de vrije loop te laten. De combinatie van het winterse landschap en de aanwezigheid van dieren zorgt voor unieke foto’s die een verhaal vertellen. Met geduld, creativiteit en een scherp oog voor detail, kun je prachtige beelden vastleggen die de magie van de winter weerspiegelen.

Nu lijken de winters in Nederland met een dik pak sneeuw steeds schaarser te worden. We hebben geen garantie op wekenlange sneeuwpret dus als het moment zich aandient, moet je je kans wel pakken en naar buiten gaan! Zonde om het moment niet aan te grijpen en dan weer een jaar te moeten wachten!

Tips voor natuurfotografie in de winter

Hieronder enkele tips om het beste uit je foto’s te halen:

  1. Vroeg opstaan: Het ochtendlicht in de winter zorgt voor betoverende foto’s.
  2. Gebruik van contrasten: Speel met het contrast tussen de witte sneeuw en de gekleurde dieren.
  3. Geduld is een schone zaak: Dieren kunnen schuw zijn, neem de tijd om ze te observeren en vast te leggen.
  4. Bescherm je apparatuur: De kou kan invloed hebben op je camera, zorg voor de nodige bescherming.

Afgelopen winter heeft het slechts 1x gesneeuwd en dat was niet eens overal in Nederland. Ik had het geluk om op die dag eropuit te kunnen trekken. Met mijn camera, een dikke jas, laarzen en een warme muts vertrok ik van huis.

Ook nam ik wat appels en pinda’s mee en zo ben ik uren gaan posten bij een dichtgevroren vijver met een laagje sneeuw.

De appel was strategisch gepositioneerd en het duurde niet lang of de eerste vogels kwamen kijken; een roodborstje, een paar pimpelmeesjes en koolmeesjes. De appel bleek een schot in de roos en daar zijn hele leuke plaatjes van gemaakt.

Het kost vogels in de winter veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10 procent van hun gewicht. Ze kunnen ieder extraatje gebruiken: zadenmengsel, fruit en als extra energiebron zijn vetbollen en pinda’s ook meer dan welkom.

Laten we samen genieten van deze mooie winterse wereld en zorgdragen voor de prachtige dieren die erin leven.

Blijf je verwonderen

Laat je overdonderen

En zie in het kleine het Bijzondere

Yvette van den Berg, fotograaf, natuurgids en spreker

Wat vindt u van dit artikel?

Yvette van den Berg is een gepassioneerde natuurfotografe met een duidelijke boodschap. Haar missie is het bewustzijn vergroten over de positieve invloed van de natuur op onze gezondheid en welzijn.