Top

Water wordt luxe

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Bigstock

Het oppervlaktewater lijdt behalve onder landbouwgif ook onder mestuitstoot, pfas, microplastics en medicijnresten. Slechts 1 procent van ons oppervlaktewater voldoet aan de minimale kwaliteitseisen.

Grondwaterschaarste

Ongeveer 40 procent van ons drinkwater wordt gewonnen uit oppervlaktewater. Ook grondwater is in gevaar. De drinkwatersector geeft geen prioriteit aan de watertransitie. Het huidige grondwaterbeleid is gebaseerd op de behoeften van de land- en tuinbouw. In natte periodes: zoveel mogelijk water afvoeren. In droge periodes: zoveel mogelijk water oppompen. Dat laatste is problematisch nu we door klimaatverandering steeds drogere zomers beleven, want er dreigt grondwaterschaarste.

In de lente van het coronajaar 2020 was er al een leveringsprobleem. Het spande erom of er in de uiterste uiteinden van het leidingennet nog water uit de kraan zou komen. Meer dan de helft van ons drinkwater wordt gewonnen uit grondwater. Een ander waterbeleid is dringend nodig, maar ook hier is politieke prioriteit ver te zoeken. Kiezer, krab je eens achter de oren…

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.