Top

Ontdek wat het oog niet eerder zag

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: © Isabellebonaire | Dreamstime.com
 

Wie vanuit de ruimte onze blauwe planeet waarneemt ziet vooral oceanen. Er zijn op aarde vrijwel geen plekken die nog niet door de mens zijn ontdekt of betreden, maar wat zich onder die immens uitgestrekte wateroppervlakte afspeelt is nog ontontgonnen terrein. Tot de BBC een expeditie uitrustte om daar te gaan waar de mens nooit eerder was.

Oceanen bedekken het grootste deel (70%) van de planeet, maar de mensheid weet er het minst van. Dat was de grootste uitdaging van de BBC, de makers van Blue Planet II: de geheimen onthul-len die diep onder het immense wateroppervlak bewaard bleven tot de camera ze kon onthullen. Met een puik staaltje van nieuwe technologie, vernuft en doorzettingsvermogen, hebben de camerateams een fascinerende onderwaterwereld vastgelegd. Het levert een verbijsterend mooie en intrigerende natuurfilm op.

Bekroond

De oceaan is onstuimig en sereen tegelijk. Het is een oneindig uitgestrekt gebied met peilloze diep-tes waar wij geen weet van hebben. Totdat een team natuurfilmers van de Natural History Unit het aandurfde om een serie te maken over de oceanen van de wereld. Dat begon zo’n twintig jaar geleden toen werd besloten een serie te maken over de thuisbasis van de meest opmerkelijke dierenwereld onder water en te filmen wat er daar zoal aan vreemde gebeurtenissen plaatsvindt. Dat deden ze op een schaal die nooit eerder was vertoond. Dat werd de eerste serie Blue Planet in 2001 met als verteller Sir David Attenborough. De serie werd terecht bekroond met diverse onderscheidingen. Een generatie later is de techniek geavanceerder en de maritieme wetenschap ook gevorderd. Die ontwikkelingen maakten het interessant genoeg om opnieuw zo’n diepzee expeditie op te zetten.

Magische werelden

Vergeleken met zijn voorganger, zijn er in Blue Planet II nog meer verbazingwekkende beelden uit het rijk der oceanen te bewonderen. Het was een immense klus die vier jaar aan productie en 125 verschillende expedities vergde. In totaal werden 39 landen bezocht en gefilmd op elk continent en in elke oceaan. De bemanningen van de film-ploegen zijn al met al ruim zesduizend uur in de diepte gedoken om ons te tonen wat het mense-lijk oog nooit eerder zag. Die inspanning, passie en toewijding resulteerden in een serie die ons dichter dan ooit brengt bij de boeiende levens van buitengewone zeewezens. Het voert ons mee naar magische werelden. De serie werd in 2013 aanvankelijk aangekondigd door de BBC met de titel Oceans, maar werd in februari 2017 veranderd naar Blue Planet II. De trailer van de serie werd wereldwijd 43 miljoen keer bekeken. Het zijn indrukwekkende cijfers, maar wat er in de zevendelige serie te zien is mag ronduit verbijsterend worden genoemd. Schepsels die in een griezelfilm niet zouden misstaan, maar door hun bizarre verschijning niettemin intrigeren. Vreemde vormen, wonderlijke wezens, prachtige kleuren en een leefwereld waarvan we het be-staan alleen nog maar konden vermoeden. Het camerateam maakte gebruik van de nieuwste technologie om in de totale duisternis te kunnen filmen. Net als in de ruimtevaart nodigen zulke diepzee avonturen uit om de techniek te verfijnen en nieuwe uitvindingen te doen. “Het was een waanzinnig avontuur om in die duisternis af te dalen,” vertelt een cameraman. “Soms stootte ik ergens tegenaan of iets stootte mij aan en wist ik niet wat het was. Het werd een ultieme ervaring. Het was alsof ik droomde.”

Stortplaats

Blue Planet II toont opnieuw aan hoezeer wij de oceanen moeten koesteren. We weten precies wat de temperatuur en de weersomstandigheden op Mars en andere planeten zijn, maar de nagenoeg onbereikbare onderwaterwereld van de oceanen is grotendeels een mysterie. De serie toont aan dat de aarde een onvoorstelbaar omvangrijk organis-me is. Het is een ecologische keten waarvan iedere schakel belangrijk is. Als de zwakste schakel het begeeft, valt die keten uit elkaar en is er sprake van onherstelbare schade waar de mensheid de onvoorspelbare nadelen zal ondervinden. Daarom is het een absolute noodzaak om de plastic soep in de oceanen op te ruimen. De onafzienbare bassins zijn gebruikt als stortplaats voor afval, maar de kritische grens is allang overschreden. Wat vissers aan netten en andere troep overboord smijten is eveneens van schandalige proporties. Tonnen troep dobberen op de golven en verdwijnen naar beneden waar ze een verwoestend effect op de leefomgeving hebben. “Take a deep breath”, is de slogan van de serie. Maar dat betekent niet alleen diep ademhalen, maar ook diep nadenken over de toekomst van onze planeet die nog zoveel ongeziene schoonheid bevat.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.