Wat je bezit, bezit jou!
Hoe maak je weer ruimte voor de belangrijke dingen?
Tekst: Diewke de Haen
Hoe meer bezittingen, hoe meer keuzemogelijkheden en comfort. Sta je er wel eens bij stil dat wat je hebt in hoge mate bepaalt wat je doet? Wie een televisie heeft, leest minder vaak een boek. Wie een smartphone heeft, geniet minder van het uitzicht. In dit artikel lees je hoe je terug kunt naar de essentie.
Je kent het vast wel: een hele vakantie leefde je heerlijk overzichtelijk uit je koffer. Bij thuiskomst kijk je vervolgens met een zweem van ontevredenheid naar alle meubels, kleren, boeken, speelgoed, elektronica en hebbedingetjes die je huis bevolken. “Waar heb ik dit allemaal voor nodig?”, vraag je je af. Zonder ging het toch ook prima? Voelde het bestaan niet juist lichter en ongecompliceerder?
Verbazingwekkend snel went het weer, zoveel comfort en keuze. De lome vakantieavonden met alleen een glas wijn en een goed gesprek worden verruild voor bankhangen met de televisie aan en de laptop op schoot. In plaats van genieten van mooie uitzichten vul je de momenten met je smartphone.
In de film Fightclub werd het mooi verwoord: ‘The things you own end up owning you’. Bezittingen vullen je huis en je leven; ze geven vorm aan je routines en bepalen waar je tijd aan besteedt. Daar wil je toch niet afhankelijk van zijn! Jij hebt toch betere dingen te doen met je kostbare tijd! Misschien is het nu het moment voor een grote opruiming, om het leven eens grondig te versimpelen.
Hieronder enkele stappen om te beginnen.
Stap 1: bepaal je prioriteiten. Wat vind je belangrijk? Wat zijn je doelstellingen en kernwaarden? Kies vier of vijf dingen die voor jou het belangrijkst zijn. Je kinderen opvoeden tot gelukkige mensen? Leuke dingen doen met goede vrienden en familie en er voor hen zijn? En wie zijn dat dan? De wereld wat mooier achterlaten?
Stap 2: loop in gedachten een willekeurige dag of week na: waar besteed je tijd aan? Hoeveel tijd is dat per dag of week? Kijk daarbij naar je vrije tijd en naar de tijd die je besteedt aan werk.
Stap 3: kijk of de zaken waar je tijd aan besteedt overeenkomen met je prioriteiten. Besteed je veel tijd aan dingen die niet op je prioriteitenlijst staan? Ga na waarom je dat doet.
Stap 4: bedenk of je activiteiten kunt schrappen die veel tijd nemen maar weinig waarde hebben voor jou. Voor mij betekende dit de televisie uit laten en een maand de smartphone verbannen (zie kader). Wees ook niet bang om kritisch je gebruik van sociale mediagebruik te bekijken: wordt je leven echt zoveel beter met twee uur Facebook per dag? Als het matcht met je prioriteiten, prachtig. Zo niet; wil je er dan in deze mate tijd aan blijven besteden? Heb je een tijdrovende hobby die je maar weinig oplevert? Kun je reistijd naar je werk schrappen door een andere baan te zoeken of vaker thuis te werken? Kies je ervoor nu veel te werken om eerder met pensioen te kunnen of kun je overwegen minder te gaan werken zodat je nu meer vrije tijd hebt?
Stap 5: redigeer je omgeving
Meubels, elektronica en andere spullen in huis geven visuele prikkels waardoor het lastiger is tot rust te komen, en bepalen mede je gedrag. Een stapel boeken naast je bed kan onrust geven (‘moet ik nog’). De televisie prominent tegenover de stoel waar je altijd zit, is een uitnodiging hem aan te zetten. Bedenk per kamer welke spullen je nodig hebt voor wat je daar wil doen. Wat kun je weghalen zonder de essentie te verliezen? Kijk ook welke opstelling het beste past bij je doel met die kamer: door een stoel naast het raam te zetten nodig je jezelf uit vaker gewoon even uit het raam te kijken en niets te doen.
Stap 6: doe even niets
Doe als op vakantie wanneer je op een bergtop of strand zit en gewoon even helemaal niets doet. Neem de wereld in je op en laat je gedachten tot stilstand komen. Door plaats te maken voor stilte laad je jezelf op en is er meer ruimte voor creativiteit.
“Ik hikte er nogal tegenaan: ik heb ruim zes jaar zo’n ding en boy! wat zijn ze handig. Ik gebruik hem werkelijk overal voor: de weg vinden, amusement, agenda, sociale netwerken. Zo erg zelfs, dat toen ik me enige tijd geleden in de trein realiseerde dat ik vergeten was mijn tanden te poetsen, ik mezelf betrapte op de split-second gedachte: ‘zou daar niet een app voor zijn….?’. Daarnaast ben ik verslaafd aan het laatste nieuws en heb ik Nederlandse nieuwsapps, en CNN en BBC…
Via via scoorde ik een oude Nokia die kan bellen en sms’en en verder niets. Ik ben half februari gestart en de eerste dagen voelde ik me vreselijk onthand en afgesneden: hoe moet ik nu de weg vinden? Mijn saldo checken? Kijken of ik mail heb? Hoe weet ik wat collega’s zeggen in de groeps-app? Hoe leg ik mooie beelden vast en belangrijker: hoe deel ik die? Na verloop van tijd merkte ik dat het antwoord op de meeste vragen luidt: ‘niet, en dat geeft ook niet’. Mijn saldo hoeft niet nu gecheckt; dat kan vanavond, volgende week, of niet. Datzelfde geldt voor de groeps-app en sociale media. De weg vinden vergt soms een vraag aan een omstander, of wat meer voorbereiding. Mail verlangt meestal geen acuut antwoord.
Bij het ter per se gaan van deze krant ben ik enkele weken onderweg. Ik merk dat ik mijn Nokia vaak in mijn tas laat zitten, terwijl mijn smartphone overal mee naartoe ging. Dat voelt rustiger. Als deze krant verschijnt, is mijn smartphone-loze maand ten einde. In de zomer-editie blik ik nog eens terug op deze ervaring.”
Wil jij het ook proberen? Laat ons weten waarom jij een maand lang zonder smartphone door het leven gaat. Mail je verhaal naar redactie@krantvandeaarde.nl. De leukste inzending ontvangt een Nokia![/box]