Top
winter

Warm de winter door met duurzame mode

Tekst: Lynsey Dubbeld | Foto’s: Rhumaa, Maium

Op zoek naar duurzame items om de wintergarderobe mee te vullen? Vergeet ouderwetse geitenwollen sokken en grofgebreide truien. Er is tegenwoordig een rijke schakering aan warme kleding te vinden die je met een gerust geweten kunt kopen.

In de gemiddelde modewinkel kom je op een zonnige zomerdag gerust een uitgebreide collectie herfst- en winterjassen tegen. Traditionele modemerken hanteren nu eenmaal een kalender waarin de najaarsmode al in het vroege voorjaar wordt ingekocht en in de late zomer bij de winkel wordt afgeleverd. Voor veel duurzame modemerken zijn de seizoenen juist niet meer leidend. Als antwoord op het wegwerpgedrag en de overconsumptie die worden geassocieerd met fast fashion, focussen designers zich op seizoens-overstijgende klassiekers die lang mee gaan. Dat kunnen elegante jurken en blouses zijn, zoals in de collecties van bijvoorbeeld Rianne de Witte en Sanne Jansen. Maar ook basics die je in de winter makkelijk combineert tot comfortabele outfits passen helemaal in de slow fashion filosofie. Dat soort klassiekers is te vinden bij merken als Armed Angels, Knowledge Cotton Apparel en Unrecorded. 

Met regen, storm en kille temperaturen waarmee we in het najaar te maken kunnen krijgen, is het natuurlijk helemaal geen slecht idee om te investeren in speciale winteritems. Die zijn met een beetje speurwerk te vinden in de collecties van slow fashion labels, alsook bij merken en winkels die op andere manieren met duurzaamheid bezig zijn. Onze vijf favorieten.

Windbreaker? Icebreaker! 

Een sportieve jas die bestand is tegen ijzige windvlagen is in een Hollandse winter bepaald geen overbodige luxe. Het Amerikaanse outdoormerk Icebreaker doet er een schepje bovenop: de kleding houd je zelfs bij arctische temperaturen warm. De collecties bestaan namelijk uit items van natuurlijke materialen, waar onder wol en lyocell, die je makkelijk kunt combineren tot een warme outfit. De opeenstapeling van laagjes houd je warm,

zonder dat het zweterig wordt.

Het duurzame verhaal van Icebreaker is minstens zo mooi. Het bedrijf werkt al jarenlang samen met schapenhouderijen in Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika die garant staan voor dierenwelzijn (en daarop door onafhankelijke auditors worden gecontroleerd). Ook de andere onderdelen van de productieketen – van spinnerijen tot naaiateliers – zijn transparant en op orde. Er wordt gelet op onder meer afvalreductie, eerlijke lonen en mensenrechten. Met het jaarlijkse duurzaamheidsverslag, dat alle doelstellingen en prestaties op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen uitgebreid op een rij zet, werkt Icebreaker ook aan openheid over de duurzame impacts en oplossingen van de modeproductie.

Winter in stijl

Ook in het winterseizoen zijn er momenten waarop je stijlvol en elegant voor de dag wilt komen. Op zoek naar een alternatief voor de dikke wollen trui die daar misschien niet zo goed bij past? Het label Marjolein Elisabeth (kortweg: ME) heeft de missie om vrouwelijke kleding te ontwerpen die toch lekker zit. Daar past ook bewust ondernemen bij, aldus Marjolein in ‘t Veld, die het merk in 2014 startte. “De wereld gaat langer mee als iedereen bewust omgaat met alles om zich heen. ME is geen wereldverbeteraar, maar probeert alles zo menselijk, efficiënt en eerlijk mogelijk te doen. Gedurende het gehele proces, van idee tot verkoop”, zo schrijft ze op haar website.

De kleding van ME wordt gemaakt in Europa, onder goede arbeidsomstandigheden. Alle collecties zijn zoveel mogelijk gemaakt van natuurlijke materialen die lang mee gaan. Bio-katoen speelt een hoofdrol. Reststoffen worden niet weggegooid, maar verwerkt in speciale limited editions. Het minimalistische ontwerp maakt de kleding ook nog eens tijdloos en trend-overstijgend. Extra mooi: voor iedere webshopbestelling doneert Marjolein Elisabeth een bedrag aan de Stichting Dress for Succes. Deze vrijwilligersorganisatie helpt werkzoekenden met een minimuminkomen met gratis representatieve kleding en praktische adviezen om succesvol te solliciteren.

Warme mode met een Afrikaans tintje

De collecties van het Nederlandse modemerk Rhumaa worden ontworpen in samenwerking met Afrikaanse kunstenaars en andere creatieve talenten uit ontwikkelingslanden. Een win-win: de kunstenaars krijgen een platform voor hun werk en wij krijgen de prachtigste kledingstukken in handen. Een sweater van Rhumaa is daarom niet simpelweg een zachte warme trui, maar een verfijnd item met een bijzondere print.

Om niet alleen het talent van vandaag maar ook de kunstenaars en designers van morgen te ondersteunen, wordt van elk verkocht product vijf procent gedoneerd aan de Rhumaa Foundation. Deze stichting zet zich in om kansarme en ongeschoolde jongeren en jongvolwassenen uit de townships nabij Kaapstad te helpen bij hun opleiding en hun zoektocht naar werk.

Rhumaa heeft niet alleen een hart voor de mensen die mode maken, het label let ook op negatieve milieu-impacts. De collecties bestaan uit verantwoorde materialen zoals biologische wol, lyocell en bio-katoen. Bovendien is er een collectie voor vegans en worden er geen giftige kleurstoffen gebruikt. En niet onbelangrijk: in de wintercollectie zijn héél veel warme (want wollen) truien en broeken te vinden, zowel voor dames als heren. In de webshop is bovendien snel te zoeken op warme materialen zoals alpacawol en cashmere.

Duurzaam design tegen de regen

Maium is het oude Amsterdamse woord voor regen. Én het is de naam van een Amsterdams modemerk dat slimme, duurzame regenkleding ontwerpt. De knielange regenjassen van Maium zijn namelijk aan de zijkant open te ritsen en transformeren hierdoor tot een poncho waarmee je op de fiets beter beschermd bent tegen regen en storm.

Ook over het duurzame gehalte van het design is nagedacht: de kledingstukken zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen en worden geproduceerd in Chinese fabrieken die gecontroleerd worden op eerlijke lonen en fatsoenlijke werkomstandigheden.

Webwinkel voor koukleumen

De Nederlandse webwinkel Antrekk selecteert de mooiste collecties verantwoorde outdoor- en skikleding. Antrekk – Noors voor outfit – is opgericht door sportliefhebbers uit de Friese stad Heerenveen. Zij hechten waarde aan kwaliteit, functionaliteit en design, alsook aan producten die groen en eerlijk zijn gemaakt. Daarom verkoopt de winkel vooral collecties van Europese kwaliteitsmerken die oog hebben voor mens- en milieuvriendelijke productieprocessen. Zo heeft het Tsjechische familiebedrijf Kama – waarvan Antrekk onder meer truien, vesten en mutsen verkoopt- het Bluesign-certificaat. Dat betekent dat de wol in de producten zonder schadelijke chemicaliën wordt gemaakt.

 

Niet alleen fanatieke skiërs, wandelaars en andere

outdoorsporters kunnen terecht bij Antrekk. De winkel heeft een brede collectie thermo-ondergoed, fleecevesten, Noorse truien, sokken en andere warme items. Alleen al het aanbod aan mutsen, beanies, hoofdbanden, nekwarmers en andere weersbestendige hoofddeksels is enorm. En wist je dat er rokken zijn met winddichte voering en thermoshirts in oogverblindende neon-kleuren? Kortom, er zijn must-haves voor elk type koukleum.

Wat vindt u van dit artikel?

Lynsey Dubbeld is communicatieadviseur met een specialisatie in contentstrategie, contentmarketing en storytelling. Ze weet precies hoe je ingewikkelde onderwerpen vertaalt in verhalen die de doelgroepen informeren, inspireren en activeren. Met een scherp oog voor actuele ontwikkelingen, een gezonde dosis pragmatisme en een feilloos gevoel voor taal zorgt Lynsey dat verhalen de aandacht krijgen die ze verdienen.