Voor of tegen de wolf?
Hoe voorkom je polariteit over de wolf in Nederland?
Tekst en Beeld: Yvette van den Berg
Het voorkomen van polariteit in de discussie over de wolf in Nederland kan lastig zijn, gezien de verschillende standpunten van betrokken partijen, zoals natuurbeschermers, boeren, jagers en overheden.
Daarnaast hebben – net als bij voetbal – velen een mening, maar slechts enkelen hebben echt verstand van zaken. Angst regeert en wordt versterkt door de media. Er worden halve of hele onwaarheden verteld en helaas worden deze door misschien wel de meerderheid geslikt voor zoete koek.
Wolven en schapen
Dat wolven schapen doden bijvoorbeeld is een gegeven, maar een ander feit is ook dat er veel te weinig gebeurt aan de juiste bescherming van vee.
Het is betreurenswaardig dat de media, zonder feiten te checken, spreken over wolfwerende omheiningen die niet werken, terwijl keer op keer blijkt dat de omheiningen niet wolfwerend waren.
Er kan veel gedaan worden om onnodige ellende te voorkomen.
Op de site van BIJ12 staan richtlijnen beschreven voor de juiste wolfwerende omheiningen. Bij provincies is subsidie aan te vragen en advies over de te plaatsen hekken. Opvallend genoeg wordt hier slechts weinig gebruik van gemaakt. In september 2024 bleek dat de helft van de tien miljoen euro, die beschikbaar is voor veehouders om wolven te weren, nog niet was gebruikt.
In december 2024 verscheen voor het eerst in de media dat een schapenhouder in Overijssel, die zijn dieren onvoldoende beschermt tegen wolven, een waarschuwing heeft gekregen. Er waren zelfs geluiden over een boete, omdat je als eigenaar verplicht bent om je dieren te beschermen.
Educatie essentieel
Educatie omtrent de wolf in Nederland en hoe we conflicten kunnen voorkomen, want dáár draait het volgens mij vooral om, is essentieel. De Rewilding Academy, maar ook NatureBliss hecht veel waarde aan het juist informeren van mensen over conflictloos samenleven met de wolf. Hij is terug van weggeweest en heeft zijn plek weer ingenomen in de Nederlandse natuur. Of we nu willen of niet; we zullen samen moeten kijken hoe we hier het beste mee om kunnen gaan.
Hier zijn enkele strategieën die kunnen helpen om een constructieve en minder gepolariseerde discussie te voeren:
Door te focussen op dialoog, feitelijke informatie, en het zoeken naar gezamenlijke oplossingen, kan de discussie over de wolf in Nederland minder gepolariseerd en meer gericht op samenwerking en wederzijds begrip verlopen.
De grote vraag is: zijn wij hiertoe bereid?
Blijf je verwonderen
Laat je overdonderen
En zie in het kleine het Bijzondere
Yvette van den Berg, fotograaf, natuurgids en spreker
Wolf ‘Bram’ 28 augustus 2023