Vijver vol watervlooien
Meestal deel ik rode kaarten uit maar nu kreeg ik er zelf een van Hans van Boven, teamleider Communicatie en Servicedesk van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). In de vorige editie ging ik in op het onderzoek van mevrouw Vijver in het Levend Lab, dat zou aantonen dat watervlooien onder natuurlijke omstandigheden 2500x gevoeliger zouden zijn voor de stof thiacloprid dan in de laboratoriumomstandigheden die gebruikt worden bij toelatingsproeven. Helaas was mijn weergave van deze kwestie op een aantal punten onjuist.
Hans van Boven laat weten: “Zo gaat het hier om een Europese stofbeoordeling waar het Ctgb geen directe invloed op heeft, het is dus niet aan het Ctgb om eventueel in te grijpen in een dergelijke kwestie. Ook is het niet zo dat de concentratie thiacloprid in oppervlaktewater 2500x hoger is, dat is namelijk niet onderzocht, mevrouw Vijver stelt dat de watervlooien 2500x gevoeliger zijn (dat geldt overigens alleen – zo laat zij zien – onder voedselarme omstandigheden).
Het belangrijkste is echter dat bij de Europese (her)beoordeling van de stof thiacloprid andere studies zijn meegenomen die veel kritischer resultaten laten zien dan de studie van mevrouw Vijver. Die studies zullen worden betrokken bij de Europese oordeelsvorming over de stof thiacloprid in het derde kwartaal van dit jaar. Ik verwijs graag naar de toelichting op onze website”
Waarmee nu recht wordt gedaan aan correcte informatieverstrekking.