
Verbied nepwater
Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Dreamstime
Dat statiegeldsysteem is prima, maar heeft ook schaduwkanten. Haperende inname, opengebroken vuilnisbakken, 100 miljoen euro winst voor de industrie wegens niet ingeleverde flessen en blikjes, waarvoor wel is betaald. De enige oplossing is minder verpakking, bijvoorbeeld van flessenwater.
Duur kraanwater
Water uit plastic flessen veroorzaakt aanzienlijke schade aan het milieu en heeft een 3000 keer groter negatief effect op de omgeving dan kraanwater. Om een plastic fles met een liter water te maken, wordt drie tot zes liter water extra verbruikt. Bovendien bevatten ze grote hoeveelheden microplastics. Flessenwater is vaak gewoon dure nep. Bar-le-Duc is bijvoorbeeld afkomstig uit de grondlagen waar ook Utrechts kraanwater vandaan komt. Perrier en Vittel verkopen gewoon duur verpakt kraanwater.
Het wordt hoog tijd voor een verbod op water in flessen. Het is flauwekul en zwaar vervuilend en een prima alternatief is overal vloeibaar. Dat zal ook de druk op het huidige irritante en haperende statiegeldsysteem verminderen. Wie pakt deze koe bij de horens?