Top
radicaal

Van mondiaal gesleep naar radicale regionalisering

Tekst: Jan Juffermans

Het is daarom hoog tijd om radicaal de economie weer veel meer in eigen hand en eigen regio te organiseren, met vele voordelen. Want er zijn gelukkig sterke argumenten voor een vooral regionaal georiënteerde economie. Hier de belangrijkste.

1. Energie en klimaat. Reductie van het vele vervoer, en daarmee ook minder vervoersmiddelen, infrastructuur, ongelukken, lawaai, stikstof- en CO2-uitstoot, en dus minder gevaarlijke klimaatontwrichting.

2. Verpakkingen. Die kunnen voor korte afstanden stukken minder zijn. Meer verse producten op de markten.

3. Leverings- en voedselzekerheid. Als fossiele energie, voedsel, kleding en dergelijke uit verre streken moeten komen is er kans op calamiteiten die de aanvoer kunnen stagneren of stoppen.

Schermafbeelding 2019-12-12 om 15.23.23

4. Sociaal contact. Het biedt veel meer feed back-mogelijkheden tussen producenten en consumenten. En natuurlijk veel meer sociale contacten.

5. Circulair/kringloop. Voor een duurzame circulaire economie is een korte kringloop een absolute voorwaarde. Circulaire landbouw kan al helemaal niet zonder de kringloop van de mineralen/voedingsstoffen.

6. Grotere variatie. Er komt een veel grotere variatie van bedrijven en teelten, en dat laatste zorgt ook voor een aantrekkelijker landschap, voor de bewoners en ook voor het toerisme. Denk maar eens aan blauwe vlasvelden en golvende korenvelden.

7. Meer diversiteit. Meer soorten granen, groenten en fruit, peulvruchten en grondstoffen op het land leiden tevens tot een sterkere basis voor een grotere biodiversiteit, samen met klimaat onze grote urgente uitdagingen.

8. Beter inkomen. Met name boeren en tuinders kunnen door regionale afzet betere prijzen voor hun producten ontvangen. Want ze zijn dan niet meer afhankelijk van de moordende mondiale concurrentie en daardoor veel te lage wereldmarktprijzen!

9. Gezondheid. Door minder verkeer en dus minder gebruik van fossiele energie, zal er minder uitstoot plaats vinden van diverse schadelijke stoffen, zoals het kankerverwekkende (ultra)fijnstof. Ook qua geestelijke gezondheid kunnen positieve inverdieneffecten verwacht worden.

10. Mensenrechten. Met de reductie van onze Mondiale Voetafdruk, met name door de punten 1, 2 en 5 verkleinen we tevens de grote verschillen in de claims op de beperkte mondiale gebruiksruimte, ofwel we werken aan fair sharing, mondiaal.

11. Versterking regionale economie. Geld gaat veel meer circuleren in de eigen omgeving, komt de regionale bedrijven ten goede, en biedt dus ook meer Èn  gevarieerder werkgelegenheid.

Jan Juffermans, november 2019

Wat vindt u van dit artikel?

Jan Juffermans was van 1978 tot 2010 eerst hoofdredacteur en uitgever, en later beleidsmedewerker mondiale duurzaamheid bij De Kleine Aarde in Boxtel. Hij zette zich vooral in voor de Agenda 21 en introduceerde in Nederland de term mondiale en ecologische voetafdruk: die geeft de hoeveelheid vierkante meters Aarde aan die elk mens gebruikt. Na zijn pensionering in 2010 werd hij zelfstandige onder de naam Voor Mondiale Duurzaamheid.[1][2] Juffermans is lid van het Platform Duurzame en Solidaire Economie, de Werkgroep Voetafdruk Nederland en Transitie Boxtel. Hij ontving in 2005 de eerste Duurzaamheidsprijs van de Gemeente Boxtel, werd in 2009 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2010 stond hij op plaats 34 van de Duurzame 100 van het dagblad Trouw. Bij zijn afscheid van De Kleine Aarde kreeg hij een ingelijste Life-time Award - for pioneering Footprint thinking in the Netherlands and beyond - aangeboden door het Global Footprint Network en het World Wildlife Fund. Op Duurzame Dinsdag 2014 werd hij door het Genootschap Onze Taal onderscheiden wegens de nieuwe woorden die hij aan de taal toevoegde, waaronder fossielvrije gemeente, eerlijk Aarde-aandeel en Mondiale Ecologische voetafdruk en startte hij de actie om Aarde voortaan met een hoofdletter te schrijven.