Ui in de spotlights
Tekst en beeld: Renske de Zwart
Uien doen huilen, maar in de keuken kunnen we ze niet missen. Soepen, stamppotten, sauzen, salades; waar gaat geen ui in? De ui is een van de basis-ingrediënten in de keuken en geeft zijn volle, krachtige smaak aan zovele klassieke gerechten, al is het vaak in een ondergeschikte rol. Maar juist in deze tijden van feestdagen en copieuze maaltijden is het misschien eens een goed idee om de ui uit zijn eeuwige bijrol te halen en in de spotlight te zetten. Weg met alle fancy ingrediënten zoals kreeft of kaviaar; de ui kost slechts een fractie en heeft zoveel te bieden!
De mogelijkheden zijn eindeloos: van lichte bosuitjes met het groen er aan die rauw door de salade gaan, of kleine sjalotten die fijngesnipperd je saus smaak geven, tot de grote ui die gebakken met spek bij de stamppot wordt gegeten; de ui kent vele gedaanten. En met een beetje geduld kun je de smaak en vorm van de ui zelfs veranderen in diep bruin en zoet. Door ze lang te bakken in roomboter zetten de stoffen die de scherpe geur van uien veroorzaken zich om in een zoetstof die wel vijftig keer zoeter is dan suiker. Je hebt er wel wat geduld voor nodig, en een pan met een dikke bodem, maar de metamorfose is onvergetelijk lekker.
Gekarameliseerde uientaart
Een feestelijk en vegetarisch gerecht dat niet misstaat op een chique aangeklede Kerstdis, maar evengoed op de dag na Oud en Nieuw kan worden gegeten met het bord op schoot en de laatste appelflap als toetje. Een ode aan de veelzijdige ui!
Ingrediënten voor een taart (voor- of bijgerecht voor 6 personen):
7 el. boter
600 gr. uien in dunne ringen
3 eieren
150 ml. slagroom
150 gram Gruyère, geraspt
pakje diepvries bladerdeeg (5 plakken)
100 gram Parmezaanse kaas, grof geraspt
zout en peper
bakvorm voor hartige taart van 20 cm. doorsnee
Bereiding
Laat de boter smelten in een koekenpan met zware bodem op halfhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze heel rustig in 30 tot 45 minuten, of net zolang tot ze mooi bruin, zacht en gekaramelliseerd zijn. Roer regelmatig om en zorg dat de uien niet aanbakken. De bruine kleur moet ontstaan door het karamelliseren, en niet door te hoog vuur.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. Klop de eieren los in een grote kom. Roer de slagroom er door en breng op smaak met zout en peper. Voeg de Gruyère toe en roer goed door. Schep tot slot de gebakken uien door het mengsel. Vet de taartvorm licht in met boter en bekleed de taartvorm met de plakken bladerdeeg en druk de randen goed tegen elkaar aan. Schenk vervolgens het uien-eimengsel in de taartbodem en bak de taart in ongeveer 25 minuten tot de vulling stevig is en de bovenkant bruin begint te worden.Neem de taart uit de oven en laat hem minstens 10 minuten rusten. Je kunt de taart warm serveren of laten afkoelen tot kamertemperatuur. Een frisse salade er bij en een heerlijk glas volle rode wijn en de tranen biggelen (na het snijden van de uienringen) nu van geluk over je wangen