Twee Brabantse bedrijven gaan voor de ware winst
Tekst: Jan Juffermans | Beeld: Pixabay
Betekenis-economie, Circulaire economie, Donut-economie, Duurzame economie, Purpose-economie, Welzijns-economie, Zorgeconomie: er circuleren nu vele namen, en gelukkig maar. Want het is een teken dat er duidelijk aan een nieuwe economie wordt gewerkt. En dat is hard nodig, om vele sociale en ecologische redenen. Economische groei maakt plaats voor andere waarden.
Inspirerend boek
Een van de manieren om de mooie ambities concreet te maken is de praktische methode van de Economy for the Common Good (ECG). In 2018 kwam daar in Nederland een inspirerend boek over uit met de titel ‘Ware Winst’ , geschreven door Christian Felber, een Oostenrijkse politicoloog. Met zijn vernieuwende economische aanpak werkt Felber intussen met een paar duizend bedrijven en gemeenten in Europa en Zuid-Amerika. En er is ook in Nederland een landelijke ECG-organisatie. Meer informatie: www.ecogood.org/visie
Pioniersbedrijven
De werkgroep ‘Ware Winst Brabant’ ging van start met enkele pioniersbedrijven; samen om de tafel, wat de peer-methode wordt genoemd. Twee bedrijven zijn nu met die peer-begeleiding, als eerste in Nederland, ECG-gecertificeerd. Gewerkt werd met de zogeheten Common Good Matrix. Daarmee meet je de bijdrage van het bedrijf aan het algemeen belang. Dit zijn de twee bedrijven die nu de eindstreep hebben gehaald: Baril Coatings, verffabrikant in Den Bosch en Etten-Leur en Snew, refurbish-bedrijf voor elektronische producten in Boxtel.
Meer waarden creëren
De bedrijven bespraken dus hun activiteiten en resultaten onderling en met de werkgroep. Ze zijn nu officieel ECG-gecertificeerd en kregen in maart hun certificaat uitgereikt. Het gaat om het concreet werken aan een duurzame economie en het creëren van meer waarden dan alleen maar geld. En dat streven wordt samengevat in de matrix. Het belangrijkste zijn daarbij de inspanningen op sociaal en ecologisch gebied, naast transparantie en ook democratisch functioneren.