Top
transparency pledge

Waar staat die kledingfabriek?

Acht Nederlandse kledingmerken publiceren vanaf dinsdag een lijst met hun fabrieken. Die stap hangt samen met hun ondertekening van een zogenoemde Transparency Pledge. HEMA heeft als eerste een lijst online gezet waarop fabrieken staan waar kleding en spullen zoals speelgoed en kerstballen worden gemaakt. Naast HEMA hebben ook Alchemist, Kings of Indigo, Kuyichi, Marlies Dekkers, Okimono, Schijvens en WE Fashion de Transparency Pledge ondertekend. De winkelketen maakte de 624 productielocaties openbaar waar in de afgelopen twaalf maanden voor HEMA werd geproduceerd met details als de adressen en de hoeveelheid medewerkers. Op de lijst met fabrieken zijn vooral China, India en Bangladesh ruim vertegenwoordigd. De acht bedrijven ondertekende de Transparency Pledge. Dit is een initiatief van onder meer de Schone Kleren Campagne (SKC) en arbeiders- en mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch. Ondertekenaars beloven transparant te zijn over hun productie door lijsten met hun fabrieken te publiceren. Kledingmakers Zeeman, C&A, G-star en Esprit ondertekenden de transparantiebelofte al eerder en publiceren sindsdien lijsten met fabrieken.

… en waar de steden met vitamine G(roen)?

Zoekmachine voor vakantieverhuur Holidu zocht uit welke steden in Nederland de meeste vierkante meters park hebben per inwoner. Dit zijn de resultaten. De grote winnaar is Amstelveen. Naast de drukte van Amsterdam stuit je op het Amsterdamse bos (8.980.098 m²) en het Dr. Jac. P. Thijssepark (54.381 m²) en park de Braak (119.412 m²). Purmerend wint als tweede stad met de meeste m² park oppervlak per inwoner. Een van de grootste parken is het Purmerbos (2.395.641 m²) aan de oostkant van de stad. Voor de derde plek gaan we Delft. Naast de TU vind je de groenstrook Mekelpark (67.473 m²).De grootste groenstrook ligt aan de stadsgrens, het Abtswoudse Bos (1.534.100 m²). Hier kun je wandelen, fietsen en in het midden vind je een speciale heuvelpartij in de vorm van een vrouwenlichaam.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.