Tour de ‘groen Utrecht’
Utrecht was de eerste week van juli knalgeel vanwege de start van de Tour de France. Door al het geweld van de Grand Départ zou je haast vergeten te genieten van de rust en het groen dat de stad te bieden heeft. Reden om op een andere toer te gaan, die van duurzame adresjes in de Domstad. Fiets je mee?
Tekst: Yvonne Koop
Het is vast niet toevallig dat de aftrap voor het grootste wielerevenement ter wereld in de Domstad plaatsvond. De Amerikaanse nieuwsorganisatie CNN riep Utrecht dit jaar uit tot de beste fietsstad van de wereld (meer dan 50 procent van de bezoekers aan de binnenstad komt met de fiets) en ook de gemeente zelf heeft torenhoge ambities. Enkele daarvan zijn al gerealiseerd, zoals het bouwen van de grootste fietsenstalling ter wereld bij het station en het winnen van de prijs voor beste zonne-energiegemeente van Nederland. Aan andere doelstellingen, een zo goed als autovrij centrum met ruim baan voor de fiets, wordt nog gewerkt, zo blijkt uit een toekomstvisie die in april werd gepresenteerd. De woorden ‘healthy urban living’ stonden daarin centraal, ofwel duurzaam en gezond leven. Daarvoor moet bijvoorbeeld Utrecht Centrum een gebied worden omgeven door groen en water waar langzaam verkeer prioriteit heeft. Het autoverkeer zal worden verplaatst naar de randen. Bewoners en bezoekers van het centrum kunnen zich dan verplaatsen met de fiets of het openbaar vervoer. Niet alleen per bus, maar ook bijvoorbeeld via een monorail door de lucht of via bootjes.
De stad is groener dan je zo op het eerste oog zou denken!
Ook wil Utrecht nog meer gebruik gaan maken van zonne-energie. Voor de inspanningen tot nu toe werd ze in juni uitgeroepen tot Solar City 2015. Zonnepanelen zijn niet alleen te vinden op moderne gebouwen als het Stadskantoor en het Beatrixgebouw maar ook verwerkt in het historische centrum van Utrecht. Daarbij zijn in de glazen overkapping van het stationsgebouw zonnecellen geïntegreerd, zijn woonboten bij de Munt voorzien van zonnepanelen en zonnecellen en werden de daken van huurwoningen van Mitros met zonfolie afgedekt. Uiteindelijk doel is 10 procent van de daken te voorzien van zonnepanelen. Van dit alles zullen de Toerrijders weinig hebben gezien toen ze door de stad flitsten. Maar wie de tijd neemt om lopend of per fiets Utrecht te verkennen, zal zien dat de stad groener is dan je zo op het eerste oog zou denken!
Koffie, lunch en meer
[box title=”Hooi” bg_color=”#bdb746″ align=”center” text_color=”#ffffff”]Een heerlijke ontbijt- en lunchzaak aan de Burgemeester Reigerstraat. Bijna alle lekkers op de kaart is afkomstig van tuinders en boeren uit de regio. Ook een high tea kan worden geserveerd en in de zomermaanden is het mogelijk een goed gevulde picknickmand af te halen. Daarmee is het goed toeven in een van de vele prachtige parken in de stad, zoals het Wilhelminapark of het Griftpark.
www.hooiutrecht.nl[/box]
[box title=”Keek” bg_color=”#bdb746″ align=”center” text_color=”#ffffff”]In dit knusse koffiehuis aan de Twijnstraat zijn naast koffie van versgemalen bonen ook taarten, koeken, sandwiches, sappen en soepen te koop: zelfgemaakt van biologische producten, bij voorkeur uit het seizoen. Dit alles geserveerd met iedere zes weken een nieuwe expositie en diverse culturele activiteiten zoals Soup ‘n Songs en Soup ‘n Stories.
www.kunsteneerlijkekoffie.nl[/box]
[box title=”Sisbakery” bg_color=”#bdb746″ align=”center” text_color=”#ffffff”]Voor de lekkerste biologische taarten en broden van Utrecht moet je bij Sisbakery zijn. De taarten bakken de vijf zussen zelf en de broden worden geleverd door de Veldkeuken in Amelisweerd, net buiten Utrecht, die daarmee de tweede prijs kreeg in de verkiezing Beste Brood van Nederland. Workshops geven de zussen ook, onder meer in Arabische patisserie.
www.sisbakery.nl[/box]
Snacken en eten
[box title=”Frietwinkel” bg_color=”#74833f” align=”center” text_color=”#ffffff”]Een oude slagerij aan de Vinkenburgstraat is sinds een jaar een hippe friettent waar je verblijd wordt met de allerlekkerste patat van de allerverste aardappels, geserveerd in een kunstzinnige kartonnen puntzak. Geheel terecht de winnaar van de AD Friettest 2015 dus! Met hun frietfiets staan de eigenaars ook op feesten en partijen en op de vrijdagse biologische markt op het Vredenburgplein.
www.frietwinkel.nl[/box]
[box title=”Gys” bg_color=”#74833f” align=”center” text_color=”#ffffff”]‘Doe mij maar een Gys’, klinkt er regelmatig aan de bar en dan wordt er blond biertje van een regionale brouwerij ingeschonken. Het biologische restaurant en lunchroom serveert voor een betaalbare prijs een (afhaal) lunch of avondhap, bak koffie met taart of bier of wijn en borrelhapjes. Ook aan het interieur (veel hout en groen) is te zien dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat.
www.gysutrecht.nl[/box]
[box title=”Soy” bg_color=”#74833f” align=”center” text_color=”#ffffff”]Een van de weinige Aziatische vegetarische restaurants in Nederland. De gerechten worden bereid met de beste natuurproducten en vleesvervangers zoals tofoe sojabonen en tarwegluten die een hoge voedingswaarde hebben en rijk zijn aan vezels. De Aziatische chef-kok Lee is vanaf 2002 vegetariër en besloot na een wereldreis om in Nederland Aziatische vegetarische gerechten te introduceren.
www.soy-utrecht.nl[/box]
[box title=”De Werfkring” bg_color=”#74833f” align=”center” text_color=”#ffffff”]Dit vegetarische restaurant is al decennia lang aan de Oude Gracht te vinden en verdient alleen al om de locatie een bezoek. Aan het water gezeten valt de drukte van de omringende stad niet meer op en kan er ontspannen worden genoten van een eenvoudige, doch voedzame maaltijd. Vooral het homemade kwarktoetje met abrikozen-bananenmoes is een aanrader.
www.dewerfkring.com[/box]
[box title=”IJs en zopie” bg_color=”#74833f” align=”center” text_color=”#ffffff”]Het hele jaar door smullen van Italiaans ijs dat bereid is met natuurlijke ingrediënten of van roomijs waarvoor biologische melk wordt gebruikt, dat kan bij deze ijssalon in de Twijnstraat. In al het ijs zit rietsuiker en het chocolade-ijs is extra lekker omdat er eerlijke chocolade voor wordt gebruikt. Binnenkort start de straatverkoop vanuit een energie-neutrale ijskar, met zonnecellen op de luifel.
www.ijsenzopie.nl[/box]
Duurzame shoppen
[box title=”Nukuhiva” bg_color=”#bcbd57″ align=”center” text_color=”#ffffff”]In deze winkel van wereldreizigster en reporter Floortje Dessing vind je de beste en hipste Fair Trade en Fair Wear kledingmerken zoals Edun van Ali Hewsun, de vrouw van U2-zanger Bono. Maar ook het Nederlandse denimmerk Kuyichi, de organic jeans van Intoxica en exclusieve sieraden van S!LK en Natalie Dissel. Een deel van de winst gaat naar Floortjes stichting Share Trade.
www.nukuhiva.nl[/box]
[box title=”Bureaubewust” bg_color=”#bcbd57″ align=”center” text_color=”#ffffff”]Begonnen als milieuvriendelijke kantoorboekhandel is de winkel aan de Zakkendragerssteeg inmiddels uitgegroeid tot een duurzame Winkel van Sinkel waar werkelijk van alles wordt verkocht, van tassen van gerecycled materiaal tot kraamcadeaus, van eco mode tot duurzaam speelgoed. Toppers: ‘textiele’ mappen van boombast uit Oeganda en enveloppen van oude landkaarten.
www.bureaubewust.nl[/box]
Duurzaam doen
[box title=”Bag & Buy” bg_color=”#57bdab” align=”center” text_color=”#ffffff”]Naast ‘gewone’ eco-supermarkten als Estafette, EcoPlaza, de Groene Winkel en Rio de Bio krijgt Utrecht er vanaf oktober een verpakkingsvrije supermarkt bij aan de Twijnstraat. Hier worden losse etenswaren aangeboden die door de klant in zelf meegenomen potten, zakken, bakken en tassen gedaan kunnen worden om zo te zorgen voor zo weinig mogelijk afval. Een uniek concept!
www.bagandbuy.nl[/box]
[box title=”Weggeefwinkel” bg_color=”#57bdab” align=”center” text_color=”#ffffff”]In de Domstad zitten diverse kringloopwinkels en tweedehands kledingzaken, dus met recyclen zit het wel snor. Voor gratis spullen kun je terecht bij de Weggeefwinkel. Geen vuilniszakken vol meenemen graag, een ander wil ook nog wat kunnen uitzoeken. En ach, wat heb je nu eigenlijk echt nodig? Weggeven van al je overtollige spullen mag hier dus ook!
www.weggeefwinkel.nl[/box]
Duurzaam recreëren
Botanische tuinen
De aanwezigheid van de Universiteit Utrecht zorgt voor heel wat groen in en om de stad. Zowel de botanische tuinen op de Uithof als de Oude Hortus, de historische binnentuin bij het Universiteitsmuseum in het centrum, zijn een lust voor het oog. Bij de Botanische Tuinen is een biologisch café en een tuinwinkel waar onder meer bijzondere zaden en planten verkrijgbaar zijn.
Colorbiketours
Maak in plaats van een rondvaart eens een fietstour door Utrecht, boordevol verrassende plekjes, mooie verhalen, leuke anekdotes en unieke stadslegendes. Fietsend door Utrecht draag je ook nog eens bij aan de toekomst van een kind in een ontwikkelingsland: 15 procent van de opbrengst gaat naar fietsen voor kinderen in projecten van Colorbike in Afrika en Latijns-Amerika.
Meer tips voor verantwoord winkelen in Utrecht – en tientallen andere Nederlandse steden – op www.eerlijkwinkelen.nl. Er is ook een app van dit initiatief voor smartphones en iPhones.