Top 10 groene hotspots in Leuven
De charmante Belgische universiteitsstad Leuven heeft duurzame ambities van formaat: Leuven wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat de stad de hoeveelheid CO2 die het uitstoot wil compenseren, en herleiden tot nul. Deze doelstelling werd in 2011 gevormd, en sindsdien leeft het idee onder de Leuvenaren. De stad telt vele groene, duurzame winkeltjes, eetgelegenheden en andere hotspots die een bezoekje meer dan waard zijn. De Krant van de Aarde maakte een top 10, in willekeurige volgorde.
Tekst en beeld: Jolien Scholte
Hempmade
Eco and Fair Fashion for men & women. Hempmade, de naam zegt het al: de kleding die hier wordt verkocht is voornamelijk gemaakt van hennepvezel, soms in combinatie met bio-katoen en zelfs bamboevezel. Geitenwollen sokken zijn er bij Hempmade niet te vinden: het assortiment is veelzijdig en hip. Onder andere het merk Up-Rise wordt veel verkocht. Van idealisme zijn ze hier niet vies, blijkt uit de leuzen in de winkel. ‘Wanna change the earth? Change your shirt!’
Wereldcafé Coop
Wereldcafé Coop is sfeervol van binnen, en met lekker weer is er een fijn terrasje buiten. Producten van eerlijke handel, lokaal en biologisch: dat staat centraal. Het wereldcafé is een coöperatie van mensen met hart voor de wereld. De sinaasappel gember bionade is een aanrader, net als een rijkelijk belegde ‘vegetarische boterham’. Een beetje geduld is handig: het wereldcafé wordt grotendeels gerund door vrijwilligers.
Content
We schreven eerder al over Opgeweckt Noord, en sinds kort is er in Utrecht ook Bag & Buy. Het Leuvense Content heeft hetzelfde concept: een verpakkingsvrije supermarkt. Ook in België lijkt dit aan te slaan: het is druk in de winkel, tussen de houten kratten groenten en fruit, en de dispensers gedroogde producten. Content zet elke dag op Facebook wat er in de aanbieding is, en wat er eventueel niet geleverd is. Een fijn duurzaam initiatief als tegenhanger van de massale hoeveelheden plastic verpakkingen in supermarkten.
Oxfam Wereldwinkel
In deze wereldwinkel middenin het centrum van Leuven vind je een uitgebreid assortiment. Bijvoorbeeld fairtrade wijn en chocola, maar vooral heel veel leuke cadeautjes en hebbedingen. Zeker even binnenlopen als je in Leuven bent!
BioPlanet
Er is maar één biologische supermarkt in Leuven, maar de leus is wel: ‘Bio altijd dichtbij’. Dat komt omdat je bij BioPlanet ook online kunt bestellen in de webshop, waarna je de boodschappen kunt ophalen bij een afhaalpunt. Dat zijn er meer dan tien, verspreid over Leuven. Handig!
EXKi
EXKi is de ideale plaats voor wie houdt van heerlijke, gezonde, verse en kant-en-klare gerechten. Om ter plekke te nuttigen, of mee te nemen. Een fastfoodketen dus, maar dan duurzaam. Ideaal! In vrijwel elke grotere Belgische stad is inmiddels wel een EXKi te vinden, en onlangs is de eerste in Nederland geopend, in Den Haag. De Green Card is een soort groen paspoort voor vaste klanten: duurzame handelingen, zoals een eigen tasje, worden beloond met stempels en uiteindelijk cadeautjes. Het bio vieruurtje is een goede tip voor de lekkere trek.
Greenway
Wie in Leuven aan vegetarisch denkt, denkt al snel aan restaurant Greenway. Je kunt gezellig eten bij dit vegetarisch en veganistisch restaurant, en ook take away is mogelijk. Greenway staat bekend om de lekkere verse spinazieburgers. Volgens de eigenaars van het restaurant komen er niet alleen vegetariërs, maar zijn er ook regelmatig vleeseters in Greenway te vinden. Hét bewijs, volgens Greenway, dat vegetarisch eten niet saai hoeft te zijn. Door het interieur van Greenway kom je al meteen in een groen humeur: het lijkt net of je middenin de natuur zit.
Kruidtuin
De Kruidtuin middenin Leuven is een groene oase in de stad. Het is de oudste botanische tuin van België, en oorspronkelijk aangelegd in 1738 door de Leuvense Universiteit voor haar studenten geneeskunde. De Kruidtuin werd in 1835 overgedragen aan de stad Leuven, die de Oranjerie in oorspronkelijke staat renoveerde en een serre aan de tuin toevoegde. Er zijn hier tal van planten en kruiden te zien, fraai aangelegd en voorzien van informatieve teksten met hier en daar, als onderdeel van een tentoonstelling, een mooi gedicht.
Begijnhof
Het groot Begijnhof is een karakteristieke plek in Leuven, waar je jezelf waant in vroeger tijden door de straatjes met kinderkopjes, prachtige historische huizen en veel groen. Het Begijnhof is rond 1232 gesticht en tot 1980 onafgebroken door begijnen bewoond. Sinds 1962 is het begijnhof eigendom van de Leuvense Universiteit, die het liet restaureren in inrichten als woonerf voor studenten, professoren, buitenlandse gasten en medewerkers van de universiteit. ‘Als erkend Unesco Werelderfgoed getuigt deze ‘stad in de stad’ van een unieke vorm van vrouwelijke spiritualiteit en van gemeenschapsvorming in wisselende tijden en omstandigheden.’
OPEK
Het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK) huisvest negen culturele organisaties en is gevestigd in een industrieel ogend oud douanegebouw uit 1954. Het entrepot wil vernieuwende verbindingen mogelijk maken tussen kunst, educatie en publiek. Er zijn verschillende zalen in OPEK, maar de grote zaal is het meest indrukwekkend: deze is volledig opgetrokken uit leem en stro. Dit geeft volgens het entrepot een goede isolatie, en is volledig natuurlijk. De Leuvenaren claimen zelfs dat dit de eerste theaterzaal volledig uit leem en stro is op het Europese vasteland. Het bekijken waard dus, net als de voorstellingen die erin gegeven worden! Als je er dan toch bent is er ook nog de mogelijkheid om een drankje te doen in het cultureel café van OPEK.