Tentoonstelling Chris Lebeau Flora & Fauna
Tekst: Yvonne Koop
Van pauwen tot ibissen, van paardenbloem tot esdoorn: in de tentoonstelling ‘Chris Lebeau I Flora en Fauna’ beleef je de planten-en dierenwereld zoals sierkunstenaar Chris Lebeau (1878-1945) deze zag. Met de natuur als inspiratiebron ontwierp hi j faaie en vernieuwende patronen voor damast, batik en trijp in de stijl van de art nouveau. Om te kunnen laten zien hoe hij dat deed, worden niet alleen veel eindresultaten, maar ook ontwerpen gepresenteerd. Zo schetst het Textielmuseum in Tilburg een mooi beeld van de veelzijdigheid van Lebeau als ‘textielkunstenaar’.
Aan het begin van de twintigste eeuw wordt de natuur de belangrijkste inspiratiebron voor sier- en nijverheidskunstenaars in Nederland. Ook op teken- en nijverheidsopleidingen wordt het roer omgegooid. In 1904 gaat Chris Lebeau, in Amsterdam opgeleid, lesgeven op de Haarlemse Kunstnijverheidsschool.
Hij trekt met zijn leerlingen de duinen in en bezoekt dierentuin Artis. Het ‘natuurtekenen’ wordt steeds gangbaarder op de opleidingen. De echte plant wordt bestudeerd vanuit verschillende hoeken; de gekozen bloem of bladeren worden in een passende meetkundige vorm gevat en daarna verder gestileerd.
Lebeaus technieken en tekeningen vallen in de smaak bij textielbedrijven. Niet alleen damasten tafelkleden – over een periode van veertig jaar maakte Lebau bijna zestig ontwerpen -, maar ook meubelbekleding (trijp) wordt met zijn bloem- en diermotieven bedrukt. Daarnaast was Lebeau bekwaam in het maken van ontwerpen voor batikstoffen. De tentoonstelling is nog t/m 1 december 2019 te bezichtigen. | www.textielmuseum.nl