Top

Suiker is toch suiker?

Tekst: Janneke van der Meulen | Beeld: Bigstock

Suiker is vergif!
Suiker maakt dik!
Suiker is als drugs!
Suiker moet je vermijden!
Van suiker krijg je suikerziekte en LEVERVERVETTING!

Uuh… NEE.

Maar suiker is toch suiker?

En let nu goed op, want dit snappen veel mensen niet, waardoor ze minder gezond en energiek zijn dan ze zouden kunnen zijn.

We hebben talloze verschillende soorten suikers.

Koolhydraten is de verzamelnaam voor al die verschillende soorten suikers.

Alle suikers gedragen zich anders in het lichaam.

–   Monosachariden zijn o.a.: fructose. Fructose wordt in de lever gemetaboliseerd en verhoogt de bloedglucose- of insulinespiegels niet.

_   Glucose daarentegen wordt vanuit de darm geabsorbeerd in het bloed en wordt opgenomen in spier-, lever- en vetcellen als reactie op de afgifte van insuline uit de alvleesklier.

En dan heb je ook nog suikersoorten zoals:

–   Disachariden

–   Oligosacharide

en

–   Polysachariden

Omdat het zo ontzettend veel verschillende suikers zijn met allemaal wat moeilijke namen zeggen we gemakshalve vaak maar gewoon: suiker.

Maar wat je voor je eigen gezondheid en veel energie moet onthouden is het volgende:

Het brede scala aan talloze verschillende suikersoorten in producten als fruit en groente is cruciaal voor optimale gezondheid.

Eet ze.

Hoe meer hoe beter.

Je lichaam kan niet zonder.

Je leven hangt ervan af.

De gezondste 100-plussers op aarde hebben ondanks al hun verschillen altijd een dieet dat voor zo’n 80% uit koolhydraten bestaat.

Suikers dus!

Maar hoe zit het dan met fruit wat fructose bevat en wat leververvetting zou veroorzaken?

Nou, als je lever je echt veel waard is, schrap dan alle dierlijke vetten.

Want, pistool op mijn hoofd, als geraffineerde suiker (dus niet een overkill aan fruit en planten maar een overkill aan frisdrank en andere troep) wordt vergeleken met dierlijk vet, zou ik geen eieren maar heel veel snoep kiezen!

Als je mensen overvoert met 1.000 calorieën verzadigd vet (zoals vlees, eieren, kaas en vis), of 1.000 calorieën teveel aan suiker geeft (zoals frisdrank, snoep en troep), dan:

– stijgt je leververvetting binnen 3 weken met 55% als je 1.000 kcal teveel aan dierlijke producten binnenkrijgt.

en

– stijgt je leververvetting met slechts 33% als je 1000 kcal teveel aan geraffineerde suikers binnenkrijgt.

Dit is geen pleidooi voor het eten van junkfood.

Het laat alleen zien dat we ons druk maken over suikers terwijl dierlijke producten worden verkocht als natuurlijk gezond en noodzakelijk maar ondertussen veel schadelijker zijn voor ons organen.

En wat nou als je dieet, net zoals ik iedere dag eet, voornamelijk uit fruit bestaat?

Hele grote kans dat je lichaam gezonder wordt als nooit tevoren en misschien behoor je dan straks ook tot het selecte en illustere gezelschap van vrolijke energieke gezonde 100-plussers.

Je leest alles over dit soort feiten en fabels in het boek de Eiwitleugen.

Te bestellen via: jannekevandermeulen.nl/boeken

Vrolijke groet en veel liefs, Janneke

DE WIN-WIN METHODE | VOOR WINNAARS | ZONDER VERLIEZERS

Wat vindt u van dit artikel?

“Het is niet de vraag of we allemaal veganistisch moeten leven het is de vraag wanneer dit gaat gebeuren”, zegt Janneke van der Meulen. Volgens haar is veganisme de snelst groeiende beweging. “Dat moet ook wel want de aarde piept en kraakt aan alle kanten.” Mijn aandacht voor detail en kwaliteit in het proces maakt mij een succesvol topsporter. Deze mind-set helpt mij, als verbinder met een no-nonsens mentaliteit, ook te excelleren als spreker en coach. Hoe slimmer, efficiënter en succesvoller, hoe leuker. Mijn kracht is het delen van al mijn intenties, kennis en kunde waardoor ook de mensen om mij heen, met plezier, maximaal kunnen presteren. Het verbeteren van de collectieve intelligentie, is waar ik van geniet. Zo weet ik helder te visualiseren wat op lange termijn mogelijk is en mensen daarmee te prikkelen. De consequenties en doelen op korte termijn kan ik daar gericht aan verbinden.