Top
jongeren

Straling mogelijk gevaarlijk voor jongeren

Het is een sluipende ziekmaker: elektromagnetische straling. (EMS) Het gevaar wordt maar al te graag onder het tapijt geschoven, want er zijn miljardenbelangen aan verbonden. Maar bewijzen zijn er volop dat EMS kanker kan veroorzaken, vooral bij jonge kinderen. Aangezien het zich pas op latere leeftijd manifesteert, maken we ons er nu –geheel onterecht- niet zo druk over. Trouwens, wie wil nog leven zonder mobiele telefoon?

Tekst: Frans van der Beek

Onder de veelzeggende titel ‘Ziek van je mobieltje?’ inventariseerde het onderzoeksprogramma Zembla de kankerverwekkende effecten van mobiele telefoons en Wifi. En stelde de indringende vraag: “Moeten we onze kinderen apparaten laten gebruiken die straling veroorzaken?”. De uitzending is terug te zien op Youtube.

Wie op internet zoekt vindt honderden publicaties met koppen als ‘GSM veroorzaakt wel degelijk kanker’ en ‘Wifi gevaarlijk voor kinderen’. Wie met een professionele stralingsmeter het stralingsniveau thuis wil ontdekken, schrikt zich rot. De meter slaat meteen flink uit. Professor Michiel Haas van de TU Delft: “Die straling is dezelfde als die van een zendmast. Daar kun je beter niet naast gaan staan.”

Het misleidende van een elektromagnetisch veld is dat je het niet voelt of proeft. En daardoor bestaat het in de beleving van velen ook niet. Maar dat is zelfbedrog. Er zijn talloze aanwijzingen dat het mogelijk schadelijk kan zijn. Straling is een risicofactor van formaat.

 

Kleine lettertjes

De kleine lettertjes van de handleiding van mobiele telefoons adviseren bijvoorbeeld bij het bellen de telefoon minstens anderhalve centimeter van het oor te houden. De industrie moet dat vermelden omdat ze weet dat het mobieltje de maximale gezondheidsnorm overschrijdt. Uit onderzoek met poppen, waarin meetapparatuur is geplaatst, blijkt dat ook.
In afgeschermde ruimtes, zoals auto’s of treincoupés is de straling nog heftiger. Daar moet de mobiel extra vermogen ontwikkelen om te kunnen zenden, dus veel meer straling. Tegelijkertijd bellen geeft dan een extreem hoge straling die ver boven de norm uitkomt. “Het is dus niet verstandig om met z’n allen in een treincoupé te gaan bellen,” waarschuwt professor Haas.

 

Hoe schadelijk?

Honderden onderzoeken naar straling van mobiele telefoons leveren steeds vaker verontrustende resultaten. De Zweedse oncoloog Lennard Hardell onderzocht jarenlang bij duizenden patiënten met hersentumoren hun belgedrag. Hij constateerde dat de bellers een twee keer zo hoog risico op hersentumor lopen. Dat is een tumor (glicoma) van de meest kwaadaardige soort, waarbij de levensverwachting maximaal zes maanden is. Deze tumor ontwikkelt zich gedurende een jaar of tien. Er is ook een goedaardige tumor, maar ook die geeft lichamelijke klachten als tinnitus (oorsuizen) of zelfs doofheid. Een beangstigende conclusie.

Een internationale werkgroep van stralingsdeskundigen adviseerde de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) om onmiddellijk maatregelen te nemen. Dat resulteerde in plaatsing van straling van mobiele telefoons en Wifi-apparatuur op de lijst van kankerverwekkende stoffen.

Professor Steven van Gool (Universiteit Leuven) is expert op het gebied van kinderkanker. Op de vraag of deze straling bij kinderen kanker kan veroorzaken, antwoordde hij: “Kinderen blijken veel kwetsbaarder voor deze straling dan volwassenen. Die dringt veel verder door in de hersenweefsels, omdat de schedel nog niet is volgroeid. Het probleem is dat de kinderen van vandaag veel meer aan straling worden blootgesteld dan hun ouders, dus zullen de gevolgen daarvan zich pas over een jaar of vijftig openbaren. Kinderen kunnen gerust bellen, maar alleen wanneer het strikt noodzakelijk is.”

 

Verbod op scholen

In Frankrijk is de mobiele telefoon op scholen om gezondheidsredenen verboden. Onder de veertien jaar mag er niet worden gebeld. Zo ook in Israël, waar ook waarschuwingsstickers op de verpakking van mobieltjes worden geplakt. Ook in Oostenrijk gelden zulke maatregelen.

De Amerikaanse professor Devra Davis maakt het tot haar missie om overal ter wereld voor de gevaren te waarschuwen. Maar op haar tournee door Europa werd ze niet in Nederland uitgenodigd. “We weten genoeg om in te zien dat het goed is als kinderhersenen minder straling te verduren krijgen,” zegt ze. “Dat geldt eigenlijk voor ons allemaal.”
De Nederlandse overheid doet niets omdat er volgens adviseurs niets aan de hand is. Dat standpunt heeft de Gezondheidsraad overgenomen. Eerst keiharde bewijzen, ofwel: pas ingrijpen als het kalf is verdronken.

 

Lobby werkt

Wat gebeurt er als er te laat wordt ingegrepen? Onderzoeker Jeroen van der Sluis geeft asbest als voorbeeld. Ook daar was de overheid terughoudend wegens zogenaamd gebrek aan bewijs. Asbest maakt jaarlijks nog steeds 1600 slachtoffers omdat er te laat maatregelen werden getroffen, terwijl zestig jaar geleden al was aangetoond dat de stof kankerverwekkend is. De Gezondheidsraad wil hier niet op reageren en verwijst naar het kennisplatform. Daar baseert men zich op rapporten die aantonen dat het wel meevalt. Alleen blijkt dat deze rapporten zijn gebaseerd op onderzoeken van de van de telecom industrie. De slager die zijn eigen vlees keurt.
Inmiddels zijn er in Nederland meer mobiele telefoons dan mensen, zo’n twintig miljoen. De hoeveelheid elektromagnetische velden die ons dagelijks omringen is onvoorstelbaar. De helft van die straling dringt het menselijk lichaam binnen. En dan te bedenken dat er tegenwoordig al rammelaars voor baby’s worden verkocht met daarin een mobiele telefoon en een internetaansluiting. Hoe kwalijk wil je het hebben?

 

HOE KUN JE JEZELF BESCHERMEN?

Waarom moeten in vliegtuigen en ziekenhuizen mobiele telefoons en dergelijke uit? Straling ontregelt, mogelijk ook in je fysieke systeem. Je kunt jezelf beschermen door je mobiel enkele centimeters van je hoofd te houden of te sms’en of Whatsapp’en.

Er is peperdure apparatuur te koop die straling dempt, maar binnenkort komt in Nederland de Phoneshield en de Wifishield op de markt voor 15 euro, een button lijkend op een sieraad. Deze is gevuld met quartz, een uitvinding van NASA om astronauten tegen straling in hun cabine te beschermen en vermindert de straling aantoonbaar. (www.healthcompanyholland.nl)

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.