Top

Stoere vlinder

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Bigstock

Met gehavende vleugels trof de Spaanse entomoloog Gerard Talavera de distelvlinders aan op het strand van Frans-Guyana. Ze waren duidelijk nog aan het uitpuffen van hun ongelooflijke reis.

Talavera had nog geen idee hoeveel kilometers die vlinders net hadden afgelegd. In eerste instantie was hij verrast dat hij daar distelvlinders zag. Hij had wel gehoord dat mensen ze daar hadden gezien, maar kon dat bijna niet geloven. Deze oranje vlinders met zwarte vlekjes komen bijna overal ter wereld voor, maar niet in Zuid-Amerika. Toch telde hij er tien op dit strand.

Zonder pitstops

Gerard was vastbesloten uit te zoeken hoe zij na een extreem lange vlucht over de oceaan hier waren terecht gekomen. Dat de vlinders voldoende energie hadden om die vlucht zonder pitstops vol te houden, is een resultaat van efficiënt gebruik maken van de wind. Ze zweven een belangrijk deel van hun vlucht, en proberen niet te veel te fladderen. Zonder de wind hadden de vlinders niet meer dan 780 kilometer kunnen vliegen zonder op te branden, schrijven de onderzoekers. Rugwind of niet, het blijven super stoere vlinders!

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.