Top
slovenië

Slovenië, een gelukkig en authentiek land

Tekst: Frans van der Beek

Het is een betrekkelijk klein land dat is geklemd tussen Oostenrijk, Italië, Hongarije en Kroatië. De oppervlakte van Slovenië beslaat slechts de helft van ons land, maar telt wel bergketens, glooiende valleien en charmante steden en dorpen. Een Europese parel, met tevreden en relaxte bevolking en een machtig nationaal park.

Met slechts zo’n twee miljoen inwoners is er een zee aan ruimte in dit land dat voor de helft met bossen is bedekt. Natuurschoon in overvloed. Een ideale bestemming om te doorkruisen, maar ik be-perk me tot het noordwesten van Servië: de Julische Alpen in het Triglav Nationaal Park met de gelijkna-mige berg Triglav, icoon van het land, en met 2864 meter de hoogste alp van het land. Hier ontspringt de rivier Sava en ligt ook het grootste meer van Slo-venië, het 3,18 km² omvattende Meer van Bohinj.

Deze streek is bij uitstek geschikt voor wie sportief wil recreëren. Wandelen is er ongekend populair: langs uitgestippelde routes lopen, klauteren, afdalen en voortdurend genieten van nieuwe vergezichten. Fietsen, roeien, vissen, golfen, zwemmen, bergbeklimmen, mountainbiken, paragliden, you name it, het is er allemaal mogelijk. In de winter is het de perfecte plek om te skiën, want de voorzieningen zijn er optimaal.

Veel Nederlanders hebben de attractieve aspecten van Slovenië al ontdekt, getuige de hoeveelheid landgenoten op de riante camping Sobec in de buurt van Radovljica. Hier is het mogelijk om in alle vrijheid te kamperen in een groen en uitgebreid natuurgebied. Ga maar staan waar je wilt en maak het je vooral naar je zin. Die houding leeft hier overal, inclusief schone lucht en groot respect voor alles wat groeit en bloeit.

Slovenen zijn ook dol op festivals. Het hele jaar door zijn er feesten, van het koeienbal tot het bloemen-, chocolade- of waterfestival. En dan de verrukkelijke Sloveense keuken. Pas wel op, want als ze je een lichte lunch beloven, krijg je eerst een plateau met zelfgemaakte lokale producten (ham, kaas, worst) of champignonsoep met een verfijnde, krachtige smaak, want aan bewerkt voedsel hebben ze een hekel. Daarna het hoofdmenu met een variatie aan gerechten. Wie dan nog aan een dessert toekomt, is een veelvraat.

Fameus bijenmuseum

In Radovljica ademt de historie. In het centrum is een plein met terrassen en winkeltjes met een ori-gineel assortiment. Hotel Lectar heeft de allure van een traditionele herberg, maar dan wel met alle eigentijdse faciliteiten. De eigenaar serveert er cuisine locale en trakteert de gasten op een concert tussen de schuifdeuren als virtuoos op de mondharmonica met accordeonbegeleiding.

Vlakbij staat een majestueus gebouw dat eigendom was van de adellijke familie Thurn-Valsassina, verjaagd door de communisten. Het is nu een cultureel centrum met een muziekschool en het fameuze bijenmuseum. Een opgewekte jongedame met een wijsneuzige bril geeft rondleidingen in dit centrum van apicultuur (bijenteelt) en vertelt allerlei wetenswaardigheden over bijen. Dat de bijenkoningin wordt bevrucht door twintig mannetjesbijen (de darren) die daarna onmiddellijk sterven. Dat bijen voor een kilo honing vijf miljoen bloemen moeten bezoeken. Dat in China geen bij meer te beken-nen is omdat alle gewassen met insecticiden zijn bespoten, en nu met mensenhand en een penseeltje de bestuiving plaatsvindt, om maar wat te noemen. In de buurt is een speciaalzaak met allerlei bijenpro-ducten en attributen voor de imker.

Bohinj

Schitterende en soms ruige natuur is een tiental kilometer verderop te vinden in Bohinj, in het Triglav National Park. Daar nemen we de boot over het meer die elektrisch wordt aangedreven omdat motoren zijn verboden uit ecologisch oogpunt. De gids vertelt dat er hier geen politiebureau is omdat de gemeenschap elkaar de helpende hand toesteekt en de orde bewaart. Ook de brandweer bestaat uit vrijwilligers. Die rust, vrede en veiligheid is voor veel toeristen reden om voor Slovenië te kiezen.

Door de bergen rijden we naar een tourist farm waar boer en boerin Angelca en Anton Soklic een smakelijke lunch bereiden met gerechten die ze zelf produceren, want de boerderij is geheel zelfvoor-zienend. De boerin spreekt prima Engels en toont de perfect geoutilleerde kamers voor de gasten. Gesterkt door de maaltijd beklimmen we 540 tre-den om een majestueuze waterval te bekijken. Weer beneden stijgen we vervolgens in de kabelbaan naar het skicentrum Vogel. Daar wacht een adembene-mend uitzicht over het beboste landschap.

Bled

De parel van Slovenië is het meer van Bled, met middenin het meer een eiland met kerk waar de maagd Maria wordt vereerd. Je vaart er met een boot naar toe die wordt aangedreven door stoere jongens met roeispanen. Ook hier geen vervuilende motoren.

Bled was in de tijd van het communisme een vakantieoord voor de elite en die grandeur is nog steeds merkbaar. Fraaie hotels waarvan Villa Bled de meest bijzondere is. Het was het zomerverblijf van voormalig president Tito die hier de staatshoofden uit alle windstreken van de wereld ontving, onder wie de Noord-Koreaanse dictator Kim Il-Sung (die wordt verdacht van het stelen van het bed waarin hij sliep). Het hotel is nu eigendom van de staat en is in de sfeer van de jaren ’50 gerenoveerd.

Slovenië is de perfectie bestemming voor sportieve vakantiegangers, rustzoekers en natuurliefhebbers. Een rijke flora, een voortreffelijke culinaire traditie en een interessante historie. Gecombineerd met de gastvrije en vriendelijke bevolking, is het een land om van te houden.

(Met dank aan Whizzair: www.whizzair.com)

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.