Sea First Foundation: De Oceaan en onze gezondheid
Tekst: redactie Krant van de Aarde
Als het slecht gaat met de oceaan gaat het slecht met ons (Paul Watson, oprichter van Sea Shepherd). En dat klopt als een bus! De oceaan geeft ons bijvoorbeeld meer zuurstof dan alle bomen en planten op het land. De wetenschappers zijn het niet helemaal eens over hoeveel procent het precies gaat, maar de schattingen liggen tussen tenminste 50% tot
70 of zelfs 80%. Dit heeft alles te maken met het verdwijnen van onze grote zuurstofproducenten op het land, de bossen en regenwouden. Zo is van het Amazone regenwoud al 34% verdwenen. Al die bomen die er nu niet meer zijn, kunnen
dus geen CO2 meer opnemen en geen zuurstof meer produceren (fotosynthese). De rol van de oceaan wordt zo steeds belangrijker. Het is het plantaardig plankton, het fytoplankton en de basis van de hele mariene voedselketen, dat de CO2 opneemt en de O2 (zuurstof) produceert. Bijzonder om je te realiseren dat de mens en alle andere dieren leven van het afvalproduct van planten. Dit geldt zowel voor dieren op het land als in de zee.
Mariene bioloog Dr. Rosa van der Ven vertelde over de grootste veroorzakers van klimaaten oceaanverandering. Dat is de mens! Wij verstoren het belangrijke evenwicht in de natuur van de koolstofkringloop. Door het produceren van veel te veel broeikasgassen, warmt de atmosfeer op, evenals de oceaan, met desastreuze gevolgen: het poolijs neemt jaarlijks met 13% af; de oceaan verzuurt door de enorme overproductie van CO2 door de verbranding van fossiele brandstoffen (steenkool, aardolie en gas) met als gevolg dat op veel plaatsen in de oceaan onze belangrijkste zuurstofbron, het fytoplankton, met wel 40% is afgenomen in de afgelopen 50 jaar. Fytoplankton heeft een kalkskeletje en dat lost op in te zuur water.
De oceaan is de bron van al het leven. Wat kunnen wij doen om het grootste ecosysteem van deze planeet te herstellen:
• Bestudeer en bescherm de zee (slechts 3% van de oceaan is beschermd gebied). Ga overbevissing en vervuiling tegen.
• Verlaag het gehalte CO2 in de atmosfeer. Zeegras en mangrovebossen nemen veel CO2 op; op veel plaatsen worden mangrovebossen heraangelegd. Dat geldt ook voor zeegras. Hoe groener onze omgeving, hoe meer CO2 wordt opgenomen en zuurstof wordt afgegeven.
• Aanpak van de BRON: stop met het gebruik van fossiele brandstoffen. Kijk welke energieleverancier gebruik maakt van hernieuwbare energie (zon, wind, water).
• En wijzelf? De meeste impact wordt geleverd door de gezinsgrootte te verkleinen. Maar ook minder gebruik van auto en vliegtuig, bankieren bij een duurzame bank, een plantbased dieet (70% minder uitstoot dan dierlijke producten) en voor wat afval betreft: REDUCE, REUSE EN RECYCLE!
De dierindustrie is naast de vervuilende fabrieksindustrie, de grootste boosdoener van de klimaat- en oceaanverandering. 76% van alle landbouwgrond wereldwijd, wordt gebruikt om gewassen te kweken die bedoeld zijn als diervoeder voor de 76 miljard dieren die we jaarlijks doden om op te eten. Iedereen snapt dat dit geen houdbare situatie is. Op dit moment eten we per jaar bijna tienmaal zoveel dieren als er mensen op aarde wonen. We zijn nu met 7,8 miljard mensen. Toen ik in 1947 geboren werd, waren er 2,2 miljard mensen die iets meer dan 1 miljard dieren per jaar aten.
Een aantal jaar geleden stelden wij jullie Dos Winkel en zijn stichting Sea First voor. Dos heeft in een periode van slechts dertig jaar de onderwaterwereld in verschillende mariene ecosystemen, zoals koraal- en wierriffen, mangrovebossen, zeegrasvelden, bergmeren en
onderwatergebieden in regenwouden, keihard achteruit zien gaan. In 2009 verkocht de orthopedisch fysiotherapeut zijn educatieve organisatie, de International Academy of Orthopedic Medicine en richtte hij de stichting Sea First op. Het doel van de stichting is educatie.
Sindsdien heeft Dos met zijn team van ruim 20 vrijwilligers, in Nederland en België al op ruim 220 scholen en universiteiten lesgegeven. Oceaanbescherming door middel van educatie: Sea First educates to protect! Verder zijn er bij de lezingen van het team van Dos al ruim 15.000 toehoorders geweest. Inmiddels werkt Sea First op educatief gebied weliswaar vooral in Nederland en België, maar werkt het team wereldwijd met verschillende andere internationale organisaties samen aan het verbeteren van de status van de oceaan. Zie de websites www.seafirst.org en www.seafirst.nl.
Omdat het geven van lessen en lezingen sinds de uitbraak van de Covid-19-pandemie helemaal stilgevallen is, werd besloten een online symposium te organiseren dat voor de Sea First-donateurs gratis toegankelijk was en voor slechts € 5,- door niet-donateurs gevolgd kon worden.
Op 14 november was het zover en gaven vier bevlogen sprekers een up-to-date overzicht over vier van de meest bedreigende problemen van de oceaan: verzuring, opwarming, vervuiling en overbevissing en – niet onbelangrijk – wat wij zelf kunnen doen om de belabberde situatie van de oceaan te verbeteren.