Top
porcini

Rode wijn & porcini stoof

Tekst en beeld: Lisette Kreischer

Kickstart het herfstseizoen met deze verrukkelijke porcini-rodewijn stoof! Porcini valt onder de vijfde smaak: umami. MEGA! De vlezige textuur van de gedroogde paddenstoelen werkt fantastisch in stoofpotten en soepen, en samen met verse paddenstoelen is dit een
intense oerstoof. Met slechts en paar ingrediënten creëer je dit heerlijke comfortmaal. Serveer met pasta, desembrood of aardappelpuree.

Voor vier personen

Ingrediënten

• 20 g gedroogde eekhoorntjesbrood (porcini)

• 300 ml heet water

• 5 el olie om in te bakken (olijf- of rijstolie)

• 2 grote rode uien, in halve ringen

• 3 tenen knoflook, waarvan 1 gepeld en geplet en 2 fijngehakt

• 700 g gemengde verse paddenstoelen, in grove stukken
(bijv. champignons, oesterzwammen en shiitake)

• 200 ml rode wijn

• wat blaadjes verse salie

• zwarte peper en zeezout naar smaak

• 250 ml haverroom (bij voorkeur Oatly!)

• rucola om te serveren

Bereiding

Week het eekhoorntjesbrood circa dertig minuten in het hete water tot ze zacht zijn. Zeef de porcini door een vergiet en vang het vocht op. Zeef vervolgens het vocht nogmaals door een kaasdoek (zo blijft eventueel zand achter) en vang wederom het vocht op. Verhit de olie in een grote braadpan. Fruit de uien. Voeg geplette teen knoflook, uitgelekt eekhoorntjesbrood en verse paddenstoelen toe. Bak alles op hoog vuur flink aan, zodat de paddenstoelen mooi goudbruin worden. Doe het écht flink! Blus vervolgens af met rode wijn en weekvocht van het eekhoorntjesbrood en voeg de salieblaadjes en overige knoflook toe. Breng op smaak met peper en zout en laat nog een half uur zachtjes doorkoken. Vis de salieblaadjes uit de stoof en maak af door haverroom toe te voegen. Warm nog even kort door. Serveer met zuurdesem brood en rucola. Een goed glas rode vegan Vin Nature zou niet misstaan!

Wat vindt u van dit artikel?

Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft tien succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee en haar meest recente The Plant Pharmacy. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com