Renáta’s Choice
Knisperende zeewiertjes
De jarenlange ambachtskennis van het familiebedrijf Clearspring van Christopher Dawson zorgt voor de lekkerste, authentieke, biologische én plantaardige Japanse producten, zonder geraffineerde suiker. Alles wat ze in de schappen zetten is afkomstig van ambachtelijk werkende producenten die op familierecepten varen, vaak meer dan 200 tot 500 jaar oud. Naast dat ze zich inzetten voor traditionele bereidingswijzen spannen ze zich ook in voor een beter ecosysteem. Eerder zijn ze door de Soil Association uitgeroepen tot Best of Organic Export Company.
Hun Organic Seaveg Crispies zijn ronduit verslavend! Het is niet meer dan zeewier, zonnebloemolie en ongeraffineerd zeezout, maar wat een genot! Je kan naar hartelust kiezen uit smaken als zeezout, gember, kurkuma en chili. Glutenvrij, vezelrijk en ook nog eens veganistisch! Laat ze op je tong smelten. www.clearspring.co.uk
Parelmout
Het zit hem al in de naam. Compagnons Rob van den Berg en René van der Locht runnen samen met hun team de authentieke graanpletterij Meesters van de Halm, waar de combinatie van ambacht en duurzaamheid al bijna een halve eeuw lang de norm is. Ze werken samen met zo veel mogelijk biologische telers van eigen land. De recyclebare pakjes worden bij hen met de meest lekkere granola’s, muesli’s of havermout gevuld. De Meesters van Der Halm zijn actief: ze zijn mede initiatiefnemers van De Nederlandse Glutenvrije Haverketen.
De glutenvrije HAVERMOUT van deze onderneming is echt een pareltje in mijn keukenkast. Het is heerlijk als ontbijt met huisgemaakte jam en noten, maar ook een verrukkelijke basis voor een muffin of een goede vervanger van paneermeel om bijvoorbeeld een gekookt bloemkoolroosje in te pakken. Kijk voor meer inspiratie op www.meestersvandehalm.nl of op www.havermoutje.nl
Nom nom: Noomi!
In de winkels van Ekoplaza kan je op elk plantaardig en zuivelvrij moment van je dag kiezen uit de bijzonder lekkere lijn van Noomi. Noomi heeft het hoogste amandel- of kokospercentage van alle concollega’s op de markt. Het is een verrukkelijke en gezonde versnapering: het is voedzaam maar toch licht, lekker vettig en toch gezond. De ingrediënten komen van de besten: de amandelen uit Spanje en de kokos uit Sri Lanka.
De amandelyoghurt, één van mijn favorieten, zit vol met Spaanse amandelen. Romig van smaak, daarom is het niet alleen lekker als ontbijt met fruit maar ook perfect voor een cheesecake, dressing of een sausje. Maak je een curry? Deze amandelyoghurt is daar ook perfect voor. En als je toch zin hebt in kokossmaak: pak de kokosyoghurt Greek style! Mjam Mjam. www.ekoplaza.nl
Gouden ballen
Citroenen zijn voor mij onmisbaar in alle tijden. Afkomstig van het midden-europese platteland eet ik van kinds af aan de verse producten van het seizoen én van dichtbij. Maar voor deze jongens maak ik echt een uitzondering: ik heb ze altijd in huis, zoals mijn moeder. Ze schitteren als gouden ballen om me heen en zijn van alle markten thuis. Citroen is een wonderbaarlijke vrucht, niet alleen als culinaire lekkernij maar ook als voedingsbron, geneesmiddel of middel om verschillende dagelijkse problemen in huis op te lossen.
De schil, uiteraard biologisch– gebruik het geraspt in hartige en zoete lekkernijen. Rasp over? Vries het in voor later. Het sap – drink het in de ochtend op een lege maag met warm water en honing: reinigend en boordevol vitamine. Verder – alles wat overblijft na raspen en persen snijd ik in stukken en pureer ik met de staafmixer. Ik doe hier geraspte gember bij en vries het in als blokjes. Heerlijk voor een drankje of in een curry. Eėn stukje snijd ik overigens eerst af en leg ik in de koelkast en vaatwasser: de nare geurtjes vervliegen. Citroenen zijn helden!