Renáta’s Choice: Gezonde feestdagen!
Gezond, fris en fruitig de feestdagen tegemoet met deze producten.
1. Jouw kledingherder
Wie maakt het?
De Duitse antroposofische natuurwetenschapper Johannes Schnorr zag in de jaren ’60 al hoe het drinkwater vervuild was door was- en schoonmaakmiddelen. Hij vond dat wij als mens meer moesten doen om natuurlijke waterbronnen, de essentie van het leven, te beschermen en richtte in 1977 Sonett op.
Sonett gebruikt voor haar schoonmaak- en huidverzorgingsproducten gemakkelijk en volledig afbreekbare grondstoffen zoals puur plantaardige en etherische oliën, mineralen en silicaten. Met deze producten kun je milieuvriendelijk wassen, schoonmaken en smeren in harmonie met de natuur. Eerlijk partnerschap en gedeelde winst- en leiderschap zijn hiernaast sleutelwoorden voor deze onderneming.
Waarom zo lekker?
Het wasmiddel van Sonett voor de fijne was, voor zijde – en wolwas met de geur van lavendel is een genot voor je neus. Het is zelfs goed voor je meest tere was. De zeep gewonnen uit olijfolie heeft een milde, vethandhavende werking en geeft je kleren hun natuurlijke elasticiteit terug en houdt ze mooi. Heb je voor iemand voor de winterdagen iets moois gebreid? Geef er een fles van deze Sonett bij!
2. Viva Vivani!
Wie maakt het?
Andreas Meyer, van oorsprong bakker en voedingsdeskundige, wilde in het nieuwe millennium iets neerzetten. Iets wat er toe doet en wat te maken heeft met kunst, kwaliteit, smaak en duurzaamheid. In 2000 richtte hij met merk Vivani op. Uitgaande van het fair trade principe begint hij met een assortiment een biologische chocolade van de hoogste kwaliteit, in verpakkingen ontworpen door een kunstenares. Inmiddels werkt hij met een groot maar hecht team, en zijn chocolade laat vele harten kloppen op verschillende continenten, van Europa naar Nieuw-Zeeland tot Canada, Zuid- Afrika en Azië.
Waarom zo lekker?
De smaak van Dark Mallorca Fleur de Sel is onbetwistbaar: intens en tegelijkertijd smeuïg. De Fleur de Sel maakt hem zinderend zoutig in je mond en de zoetheid van de kokosbloemsuiker combineert hier heel goed mee. En: de cacao komt van de boeren uit de Dominicaanse Republiek die onderdeel zijn van het ‘Substainable Organic Cocoa Project’. Dit project richt zich op faire prijzen voor de boeren, voor het verbeteren van hun leefomstandigheden en hun kennis en voor de biodiversiteit in het land. Hun Fleur de Sel komt van Mallorca en wordt op traditionele wijze gewonnen. Perfect als cadeautje of in een vegan chocolademousse.
3. SoloBioMooi
Wie maakt het?
Marlies en Pieter Hofland willen de wereld ‘vermooieren’, zoals zij dat zo bijzonder verwoorden. Dit doen ze sinds 2012 met SoloBioMooi door het aanbieden van duurzame, eerlijke en natuurlijke cosmetica- en lifestyle producten in hun webshop. Ze kiezen hun samenwerkingspartners met veel zorg uit. Al hun producten zijn van eerlijke merken met natuurlijke en biologische ingrediënten, met een goed verhaal erachter. Bij hen ben je er ook van verzekerd dat ze vrij zijn van dierproeven, parabenen, siliconen, minerale oliën, hormoonverstorende stoffen en kunstmatige geur- en kleurstoffen. Eindeloos op hun webshop struinen is zonder twijfel een groot genot, zeker voor veganisten. Zìj hebben de selectie al voor je gemaakt.
Waarom zo lekker?
Het merk JOIK wordt niet voor niets aangeboden door SoloBioMooi. JOIK is in Estland opgericht door Eva-Maria en geïnspireerd door de prachtige Estse natuur. Joik is de oude zangstijl van natuurminnende Sami- mensen. Het merk JOIK combineert oude kennis met nieuwe inzichten voor het maken van natuurcosmetica en lifestyle- producten.
De heerlijke vegan geurkaars van koolzaadwas Grapefruit & Mandarin heeft een verfijnde mix van fruitige aroma’s. Hij geeft een prachtig licht, circa 30 uur lang. Waarom extra speciaal? Het gebruik van koolzaad als ingrediënt in een kaars is bijzonder; het veroorzaakt geen monocultuur en is niet schadelijk voor het milieu. Een prachtig cadeau dus voor de feestdagen, aan een ander of aan jezelf.
4. Lekkâh fris en fruitig
Wie maakt het?
De Haagse ondernemer Hans Apontoweil houdt van lekker én gezond. Hij bracht met eindeloos enthousiasme in 2013 onder de naam lilifruit een klein aantal biologische gedroogde en gewelde soorten zuidvruchten op de markt, in samenwerking met het Franse familiebedrijf Fruitgourmet. Inmiddels breng hij een scala aan producten, van klassiekers tot exotica. De Volkskrant beoordeelde de pruimen zonder pit met een 9! Hans wil dat we op verschillende momenten iets kunnen pakken wat niet alleen lekker maar ook gezond is, voor bij het ontbijt, als tussendoortje of bij een kaasplankje op een mooie winteravond. Ik weet niet waar hij de tijd en energie vandaan haalt, maar hij is ook nog eens trainer van een voetbal- en een hockeyclub. Chapeau!
Waarom zo lekker?
Het bijzondere aan de cranberries is dat ze gedroogd maar toch lekker sappig zijn. Dat is te danken aan het feit dat de vruchten na het drogen nog eens 8 tot 48 uur geweld worden. Heerlijk in een zelfgekookt rijstepapje met kardemom of door een salade met warme geitenkaas. Lekker voor tijdens de feestdagen: cake met fetakaas en deze cranberries er door.