Top
Renáta Horenová

Renáta’s Choice: Heerlijke Herfst

Welkom herfst!

Zullen we de herfst welkom heten met heerlijkheden?

1. Het mooiste wat er is

Wie maakt het?

Wanneer je aan Michel Jansen vraagt wat het mooiste is wat er is, dan zegt hij soep. Gemaakt met zorg, tijd en aandacht. Zijn moeder kwam als Chinese uit Indonesië en trouwde met haar Hollandse liefde. Zij communiceerde met haar kinderen via eten, als uiting van haar liefde. Deze liefde geeft Michel al 16 jaar door aan iedereen die de producten van zijn Kleinstesoepfabriek eet. Hij maakt, samen met zijn team, biologische soepen en bouillons in het Groningse Leek. Ze letten niet alleen op de kwaliteit en smaak maar ook op duurzaamheid. Ze werken samen met lokale producenten, hebben 658 zonnepanelen, produceren energiebesparend en gebruiken de 17 sustainable goals van de Verenigde Naties als leidraad.

Probeer het zelf!

Yes! Kleinstesoepfabriek komt nu met drie heerlijke biologische én vegan bonenstoofpotjes, de SLOWSTOOF. Een kruidige variant met curry, één met kokosmelk en zoete aardappel én een klassieke met rode wijn. Alle drie op smaak gebracht met miso. Extra gezond door de heerlijke peulvruchten die deels worden geteeld door Waldfarming, een bedrijf dat zich richt op het behouden van historische rassen. Kies jouw favoriete smaak en lepelen maar! www.kleinstesoepfabriek.nl

slowstoof

2. Smikkelen & smeren

Wie maakt het?

Judith Faller-Moog is meer dan 35 jaar geleden gestart met haar onderneming Bio Planète. Ze maakt met haar team de de beste oliën: biologisch én biologisch dynamisch. Olieliefhebbers als ik kunnen hun hart ophalen want ze hebben zo’n 70 verschillende soorten, van olijf- en zonnebloemolie tot truffel-, maanzaad-, avocado-, zwarte komijn- of mariadistelolie. De ingrediënten halen ze van dichtbij zoals Oostenrijk en andere Europese landen tot verre landen als Burkina Faso, Kenia of de Filipijnen. Dit doen ze niet alleen door in te kopen, maar ze zetten de kennis en kunde van de boeren in en gaan duurzame samenwerkingen met ze aan.

Probeer het zelf

De zoete amandelen voor de milde, fluweelzachte olie van Bio Planète komen uit Spanje, Italië en Turkije en worden uit de eerste koude persing gewonnen. Deze olie is niet alleen geschikt voor verrukkelijke salades, gestoomde groentes of gebakken vis, maar je huid wordt er ook gelukkig van. Sprenkel en smeer er dus lekker op los!

Nog goed om te weten: amandelolie heeft een hoog gehalte vitamine E en wordt gewaardeerd door veganisten, zoals ook maanzaadolie, als botervervanger bij het bakken. www.bioplanete.com

3. Laaangzaam lekker

Wie maakt het?

Duurzaamheidskoppel Caro en Iris hebben een heel oud kookprincipe nieuw leven ingeblazen. Caro is architect met aandacht voor energiezuinig bouwen en fascinatie voor isolatiematerialen. Ze werd gegrepen door de gedachte achter de hooikist en maakte er een vernieuwde versie van, de EcoStoof. Vriendin Iris, met ingenieurs- achtergrond in ecodesign en activiteiten in de biologische sector, was meteen om. Samen hebben ze EcoStoof de wereld ingezet. En wat een geweldig ding is het! Een warm nestje waarin ik mijn pan zijn gang kan laten gaan. Er komt maar weinig gas aan te pas, alleen voor het verhitten. Voedingsstoffen en smaken blijven behouden. Je spaart de natuur én je portemonnee.

Probeer het zelf

Je kan werkelijk alles stoven in deze EcoStoof: van vlees, vis, groenten, peulvruchten en rijst tot aardappelen. Verhit de ingrediënten voor een aantal minuten, doe de deksel op je pan en stop het in het nestje. Trek het koord aan om het geïsoleerd te houden en voeten omhoog tot het klaar is. En de materialen van deze EcoStoof? O.a. linnen uit Europa, gerecyclede textielvezels en kurk. Oh ja, er is ook een kookboek ter inspiratie!

www.ecostoof.nl

ecostoof

Exclusief voor bezoekers van deze site en lezers van de papieren Krant van de Aarde
€15,- korting op een EcoStoof met kortingscode
AARDE. Ga naar www.ecostoof.nl kies je kleur en bestel!
Aanbieding geldig t/m 31 januari 2022, niet in combinatie met andere acties.

4. De kracht van honing

Wie maakt het?

Celbiologe Tineke Creemers en Willem Jan Bosma van Bfactory geloven in de kracht van honing. Hun onderneming maakt producten voor mensen met een gevoelige en complexe huid, met honing als belangrijk bestanddeel. Dat is mooi voor mij! Trouwens, ook voor wie een stralende huid heeft, want het voedt en verzorgt ook. Bfactory heeft zijn producten samen met Wageningen Universiteit ontwikkeld en beschouwt honing als medisch product, als innovatief alternatief voor antibiotica. Alles wat dit bedrijf maakt wordt gedaan met blik op het milieu, met zorg voor natuur en mens. Dit doen ze in drie lijnen: Dermagiq, Revamil en Vetramil. Klinkt ingewikkeld, die namen? Je onthoudt ze als je het eenmaal geprobeerd hebt, want je wilt het blijven smeren.

Probeer het zelf

After bite van Dermagiq is een van mijn favorieten. Het is een verkoelende crème op basis van enzymrijke honing bij rode plekjes en bij geprikkelde huid. Ga je naar een feestje of een theatervoorstelling? Je kan het zo opsmeren. De gebruikte lavendel en de eucalyptus geven het namelijk een geweldig lekkere geur. www.bfactory.nl

Wat vindt u van dit artikel?

Entrepreneur Food & sustainability since 2009. Ik koppel biologisch en duurzaam voedsel aan verhalen van de boeren, producenten, kunst en cultuur.