
Relaties
Tekst: Anahi Israel | Beeld: Anahi Israel / Dreamstime
Ben jij je relatie aan het beïnvloeden, of neem je de ander voor wie hij is? Want ook hier sijpelt de maakbaarheid van het leven door. Steeds vaker hoor ik mensen zeggen: "Waarom kan hij niet wat minder bot zijn? Waarom kan zij niet wat vrolijker zijn? Het lukt ons niet om het thuis soepel te laten verlopen, als hij wat meer zus of als zij wat meer zo doet.”
Vaak ligt het antwoord in één simpele waarheid: je hebt niet besloten om er écht een succes van te maken. De mensen die deze vragen stellen, zijn overigens vaak degenen die beseffen dat een relatie niet vanzelf goed blijft. Zij hebben de moed om te erkennen dat verandering nodig is, terwijl velen zichzelf dat ook niet toestaan.
Als de ander maar verandert
Toch zien we vaak een gewenste versie van de ander – de versie die we het liefst willen zien. Dat lijkt namelijk de makkelijkste weg, de weg van de minste weerstand. Want als de ander verandert, lost dat alles op. Maar die ander is ook gewoon zichzelf. Met eigenschappen die misschien niet direct in jouw ideale plaatje passen. En voor je het weet, beland je in een jarenlange strijd om de ander te veranderen. Om hem of haar duidelijk te maken wat je anders wilt, wat volgens jou beter is.
Maar is dat de juiste strijd?
Laten we eerlijk zijn: de problemen thuis verdwijnen niet zodra je de deur achter je sluit. Je neemt ze mee, overal naartoe. Naar je werk, je afspraken, je gesprekken met collega’s en klanten. De spanning sijpelt door in je energie, je focus en je prestaties. Er is een wereld van verschil tussen degenen die hun relatie serieus nemen en degenen die wachten tot het te laat is.
Ondernemers, CEO’s en professionals die durven stil te staan bij hun thuissituatie, begrijpen dat ze zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. Je werknemers zijn een weerspiegeling van jouw leiderschap, je relatie en kinderen zijn dit eveneens. Ze snappen ook dat succes niets betekent zonder een basis waarmee je het kunt delen.
En de echte vraag is: ga jij de juiste strijd aan?
Misschien is proberen je partner te veranderen wel een verloren strijd. Natuurlijk kun je uitnodigen, verzoeken, grenzen aangeven. Maar ook hier geldt: ‘nee’ is ook een volzin.
En als de ander nee zegt, dan is het aan jou. Dus blijf je strijden of ga je kijken naar wie hij of zij werkelijk is en dat aanvaarden.
Ik ben Anahí Israel, MSc. (1983), en werk als gedreven GZ-psycholoog (BIG), ontwikkelingspsycholoog en Executive coach.
“Sterke relaties vormen de basis van succes, zowel thuis als in je werk. Ik help stellen, gezinnen en professionals om regie te nemen over zichzelf, hun relatie en gezin – met meer voldoening, focus en duidelijkheid.”
Succes 😉
