Top

Regenwouden sterven

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Pixabay

Zo op het oog kan het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika er nog gezond uitzien, maar de bossen naderen een kantelpunt. Als ze daar voorbijkomen zal de aftakeling versnellen en maakt het woud plaats voor een savanne.

Grootste regenwoud op aarde

Die teloorgang van het grootste regenwoud op aarde is op zichzelf ook weer een kantelpunt, schrijven onderzoekers in het vakblad Nature Climate Change. “Als het woud verdwijnt, komt er 90 miljard ton CO₂ vrij,” zeggen de wetenschappers. Dat is drie keer de hoeveelheid die de mensheid in een jaar uitstoot. Jaarlijks gaat er meer dan tienduizend vierkante kilometer bos verloren, veelal door houtkap of bosbranden.

Herstel?

Maar hoe vitaal is het restant nog? Dat is moeilijk af te lezen aan de staat van het woud op een bepaald moment. De vraag is of het systeem klappen kan opvangen. En vooral: hoe snel is het regenwoud hersteld na een periode van droogte? De data wijzen erop dat we dat kantelpunt naderen. Misschien zijn veel gebieden daar al voorbij. En dan kan het regenwoud in een paar decennia veranderen in een kale savannevlakte.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.