Top

Projects of beauty

Tekst en Beeld: Henry Mentink

Als we een mooie Aarde wensen dan is het toch een logische gedachte om ‘Projects of Beauty’ te starten? Hierover sprak ik afgelopen weekend met Aartsbisschop Malkhaz Songulashvili in Tbilisi, Georgië. Malkhaz zelf is lid van de Baptisten-geloofsgemeenschap en draagt ook het kruisje van Sint Franciscus, die oprichter was van de Franciscanen-kloosters en ook werelddierendag is naar hem vernoemd. Zijn idee is simpel: om misstanden en problemen in de wereld te beantwoorden kiest hij voor het opzetten van ‘Projects of Beauty’.

Al sprekend met hem werd me duidelijk dat hij geen gewone bisschop is. Het begon een tiental jaren geleden met zijn eerste actie om een vluchtelingencentrum te bouwen. Door toeval ontstond dit, omdat hij een crowdfundactie startte om $ 500 op te halen voor hulpmiddelen ten behoeve van vluchtelingen. Tot zijn verbazing werd het $ 100.000 en kon hij plotsklaps beginnen aan de bouw van een centrum voor vluchtelingen.

Plek voor allen

Vlak voor het corona-tijdperk in 2020 begon hij met de bouw van de Peace Cathedral. Op dit moment is het nog lang niet klaar, maar het wordt zeker een ‘beauty’.

In de Peace Cathedral is onder andere een synagoge ondergebracht, die gefinancierd is door Moslims en omgekeerd een moskee, gefinancierd door joden. Een simpele eerste stap van hem om samenwerking te stimuleren.

Voor het eerst durven joden nu ook een moskee te betreden en vice versa. Hij creëert daarmee zogezegd een save space voor hen. Ook boeddhisten en mensen zonder religie hebben daar een plek. Zijn denken over religie gaat verder dan religie alleen, ook de natuur is belangrijk.

De Peace Cathedral vanbinnen, met achterin de ingangen naar de Synagoog en de Moskee

Er komt nog een tuin rechts naast de kathedraal en er is een workshopruimte gepland bovenop de kathedraal. Je zou kunnen zeggen hoofd boven en het hart daaronder. Aan de linkerzijde is een fellowshipcafe in aanbouw voor gezellig samenzijn, maar ook bijvoorbeeld een bruiloftsfeest.

Droom

Hij nodigde mij uit afgelopen weekend een dienst van hem in de Peace Cathedral te ondersteunen. Met mijn katholieke achtergrond zou je het misdienaar noemen. Het duurde ruim 2 uur; het vloog echter om.

Aan het eind van de dienst brachten zij als verrassing een kruiwagen naar voren. Ik heb verteld over de Krui-tocht met daarin de gedachte dat als we leren samenwerken om te zorgen voor de Aarde we dan tegelijk leren hoe vrede werkt.

Ik vond het mooi dat bij de ingang een grote bel hing verwijzend naar de toespraak van Martin Luther  King ‘I have a dream’ met daarin ‘…let freedom ring….’. Martin Luther King heeft mij vanaf mijn vroege jeugd geïnspireerd en daarom vroegen we aan supporters van de laatste Krui-tocht om dromen voor de Aarde op te sturen. Elk Project of Beauty begint immers met een geïnspireerde droom.

Hoederschap

Ik besprak met Malkhaz ook het idee om land in hoederschap te geven aan een gemeenschap. Waarom? Een stoel, een huis of een brood wordt gemaakt en daar verdienen de makers aan. De Aarde was er altijd al en is van iedereen, net zoals de zon en de lucht. Eigenlijk is het gek dat de Aarde in de markt verhandeld wordt, terwijl niemand de Aarde gemaakt heeft. Een ecodorp is een voorbeeld (ook die vind je in Georgië) waar mensen leren zorgen voor zichzelf, elkaar en de Aarde. Het zijn leerplekken voor mensen en de Aarde. Denk ook aan de veel voorkomende Community Land Trusts die in de USA ontstonden en de wereldwijd opkomende Community Supported Agriculture. Miljoenen mensen over de hele wereld zijn al hiermee aan de slag gegaan.

Ik stel voor om ‘Hoederschap voor de Aarde’ als het meest veelbelovende Project of Beauty op te pakken.

Wat vindt u van dit artikel?

HENRY MENTINK is een inspirerend spreker en de founder van project Veerhuis. Henry is ondernemend en weet mensen enthousiast te maken in het meegaan met idealen voor een andere maatschappij. Hij is al vele jaren bezig met experimenten op het gebied van de nieuwe economie/deeleconomie. In de nieuwe economie bekend als Henry Veerman – de verbinding tussen de oevers van de huidige en nieuwe economie.