Pieter Bolsius: Shorttrack-talent eet biologisch én vegetarisch
Door: Mari den Hartog | Foto: Erwin van de Griek
Ik voel de kou van de ijsvloer afkomen wanneer ik langs de Vechtse Banen in Utrecht loop. Naast mij zoeven schaatsers tsjak-tsjak over het ijs. Binnen word ik welkom geheten door het 17-jarige shorttrack-talent Pieter Bolsius. Pieter eet geheel vegetarisch en biologisch, en werkt bij de biologische Odin winkel in Amersfoort. Hij leidt mij langs zweterige kleedkamers waar jongeren vrolijk kletsen en bijkomen van de training, naar een rustige plek in de clubruimte van schaatsteam SkateUnited, Regionaal Training Centrum midden Nederland van de KNSB.
Pieter, wat vind jij eigenlijk zo leuk aan shorttrack schaatsen?
“Het is een man tegen man gevecht en slimheid is erg belangrijk. Op het juiste moment beslissen wanneer je gaat inhalen of wanneer je juist iemand in de weg gaat rijden. Het geeft mij een kick wanneer ik een aantal rondjes keihard iedereen eruit rijd. Of een goede inhaalactie, dat is ook fantastisch. Daarmee kun je echt winst maken. Maar een inhaalactie kan ook verkeerd uitpakken en dan verlies je juist veel tijd. Ook leuk is dat in een team jongens en meisjes zitten. De landelijke competitie is gemixt, dus meisjes en jongens rijden tegen elkaar.”
Wat moet je er allemaal voor doen?
“Binnen mijn categorie rijd ik in de Europese top 20 en mijn ambitie is om in 2026 een medaille te halen op de Olympische Spelen. Daarvoor moet ik vooral heel veel laten. Geen feestjes. Geen drank en drugs. Je moet veel discipline hebben. Sociale contacten heb ik vooral met teamgenoten, niet zo veel daarbuiten.
Heb je naast al dat trainen en je school nog tijd voor andere dingen?
Op de zaterdagen heb ik vrije tijd over en dan werk ik bij Odin, een biologische speciaalzaak in Amersfoort dat vind ik erg leuk om erbij te doen. Het is er supergezellig en ik verbreed er mijn sociale kring. Mijn ouders deden daar altijd al hun biologische boodschappen. Met mijn school en trainingsschema is het best lastig een bijbaantje te vinden. Soms ben ik een paar weken aan het trainen of wedstrijden aan het doen in het buitenland. Marinda, de teamleidster (bij Odin Amersfoort red.), zegt dan: ‘We regelen wel wat voor je’. En nu werk ik er al zo’n 2,5 jaar.”
Je eet zelf ook biologisch én bovendien vegetarisch. Waarom is dat?
“Als sporter moet je enorm oppassen met dopingregels. In sommige snoepjes zitten stoffen waar je positief op kan testen. Dat wil ik niet. In biologische producten zitten geen dingen die niet nodig zijn, geen overbodige toevoegingen of gifstoffen. Hou eens een etiket van gewone ketchup en bio ketchup naast elkaar. Die van de bio ketchup is veel korter.” “Dierenwelzijn is ook belangrijk voor mij. Ik ben niet helemààl tegen vlees eten, maar we zijn met ons allen teveel vlees gaan eten. Dus ik leef deels op deze manier om de aarde te beschermen, maar ook voor mijn eigen gezondheid.”
Over Pieter Bolsius
Pieter Bolsius is geboren in 2002. Hij woont in Amersfoort en werkt daar op zaterdagen in de Odin winkel. Zijn favoriete producten? “De
bananen en de dadels. Die hebben veel voedingswaarde en je kan ze makkelijk tussendoor eten. Ook op wedstrijddagen waarop je normaal heel weinig trek hebt.”