Over geluk gesproken
Wie onbevreesd is en kan blijven lachen, is een gelukkig mens. Maar wat is geluk?
Tekst: Geraldina Metselaar | Beeld: Kunstmuseum Den Haag/Vivienne Westwood, collectie Harris Tweed, herfst winter, 1987 1988. Foto Nick Knight Trunk Archive
Geluk is een jurk. Zo luidt de titel van een boekje dat mode-expert c.q. journaliste Cécile Narinx schreef. In Geluk is een jurk troont Narinx ons mee naar de catacomben van de internationale modewereld.
Ze sprak er onder meer met de inmiddels overleden legendarische ontwerper Karl Lagerfeld en bewierookte influencers als Carine Roitfeld en Suzy Menkes. Ze laat iconische kledingstukken de catwalk passeren. Denk aan het Chaneljasje en de LBD, ofwel de little black dress. Ideaal als je niet weet wat je moet dragen naar een officiële gelegenheid. Cécile Narinx komt tot de conclusie dat je het met de juiste kleren kan maken. ‘Mode laat niemand onberoerd – Geluk is een jurk’.
Dame Vivienne
Onvergetelijke jurken waar je al dan niet gelukkig van wordt, zijn te zien in het Haagse Kunstmuseum bij de expositie Royals & Rebels – British Fashion. Bezoek Royals & Rebels en je krijgt het gevoel alsof je een weekendje Groot-Brittannië doet van toen, naar nu.
Van Bridgerton tot Londen West End, van Royal Ascot naar de Schotse Hooglanden en uiteraard gaan we op de thee bij de onbetwiste koningin van British Fashion: Dame Vivienne Westwood, een rebellerende royal en nog altijd inspirator voor vele ontwerpers.
Westwoods stijl vindt z’n oorsprong in de Londense punkscene. Daarnaast was ze dol op tartans – de Schotse ruit – en tweeds, korsetten, leer, graphics. Ze huiverde nergens voor terug en greep iedere kans om samen te werken met kunstenaars en artiesten zoals de punkband Sex Pistols, Keith Haring en Madonna. Het leverde haar wereldfaam op en de adellijke titel Dame.
Modeontwerpster Bella Freud, die werd opgeleid door Westwood, zegt het volgende over haar: ‘Ze was altijd onbevreesd en verloor nooit haar excentrieke en bizarre gevoel voor humor’. Volgens mij ben je dan een gelukkig mens…
Parsifal in Montsalvat, Kasteel van de Heilige Graal, Wandschilderij door A. Spiess 1883.
Zoektocht
Geluk zit in jezelf, denk ik altijd en de kunst is het geluk te vinden. Maar het geluk is niet daar waar jij niet bent. Het waren legendarische woorden van mijn schoonvader. In een tijd dat er aanzienlijk minder vluchtelingen waren, die hun heil en misschien ook wel hun geluk zochten in een land waar ze simpelweg veilig zijn. Ver van een verwoestende oorlog en een megalomane president of feodaal heerser.
Geluk is overal en nergens, geluk is ongrijpbaar. Het is als de zoektocht van de ridder Parsifal naar de Heilige Graal. Na vele omzwervingen vindt hij de graal in zijn eigen onderkomen. Had de koene ridder ook die graal gevonden als hij niet op reis zou zijn gegaan? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat als je naar buiten gaat je leven in beweging komt.
Blij met werk, toch?
Ik moet denken aan een jong gezin dat vluchtte uit Syrië. Na vele omzwervingen zijn ze hier in Nederland terechtgekomen. Nu zijn ze druk bezig om onze taal te leren, want ze willen aan het werk. Van werken word je gelukkig, vertelden ze mij. Vooralsnog doen ze vrijwilligerswerk, de kinderen gaan naar school. Ze zijn blij. Mijn dochter liep tijdens haar studie verpleegkunde stage in een verzorgingstehuis. Sommige verzorgenden werkten er al hun halve leven en waren allesbehalve blij met hun baan. Doorgaans leverden de uitzichtloosheid en machteloosheid van hun werk geen energie. Ook het verantwoorden van iedere handeling die het verzorgend personeel moet doen, ervaart men als een demotiverende handeling.
Ze willen met hart en ziel mensen helpen en verzorgen. Alleen de zogenoemde papierwinkel slaat hun euvele moed aan flarden. Het dag in, dag uit invullen van formulieren, is niet het werk waarvoor ze zijn opgeleid. Met een beetje geluk, gaat een nieuw kabinet daarmee korte metten maken.
De weg naar geluk in jezelf
Fijn werk zorgt voor geluk in jezelf. Ik weet het bijna zeker. Je hoeft er geen miljoenen mee te verdienen of beroemd mee te worden. Nee, fijn werk opent de weg naar geluk in jezelf. Laatst vertelde iemand dat hij een droombaan had met alles erop en eraan. Hij woonde in een wereldstad, kreeg goed betaald en toch wilde hij gewoon een keer iets heel anders. Wat? Dat wist hij niet. Daarom interviewde hij tien mensen met interessante banen, waarvan hij het idee had dat ze de mooiste banen hadden van de hele wereld. Ergens bij interview nummer zes of zeven attendeerde een kennis hem op een functie als directeur van een culturele organisatie, want kunst en cultuur zitten in zijn hart. Recent las ik dat hij de baan heeft. Hij kan zijn geluk niet op.