Over bevolking
Pieter Hulst onderzoekt de impact van een kind
Tekst en Beeld: Vpro
Volgens sommige onderzoeken kun je qua CO₂-uitstoot beter iedere week van Amsterdam naar New York vliegen dan een kind krijgen. Als het krijgen van een kind daadwerkelijk zo veel impact heeft, waarom rept geen enkele politieke partij, hoe groen en duurzaam ook, over het geboortevraagstuk? Pieter Hulst onderzoekt in de documentaire Over bevolking de impact van een kind op de leefbaarheid op Aarde.
Een kleine honderd jaar geleden leefden er twee miljard mensen op de wereld, nu in 2024 zijn dat er al acht miljard. En die groei stopt voorlopig niet, ieder jaar komen er gemiddeld 83 miljoen mensen bij. Daarmee stijgt ook de vraag naar ruimte, de consumptie en het energieverbruik.
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ‘een kind minder krijgen’, verreweg de meest positieve impact op het klimaat heeft. Maar in het klimaatdebat gaat het toch vooral over minder vliegen, minder vlees en minder consumeren.
Op de vraag of we er ook niet naar zouden moeten streven om op termijn met wat minder mensen te zijn, lijkt een groot taboe te rusten. Pieter onderzoekt hoe dat komt en kijkt of het niet eens tijd wordt om onder ogen te zien wat de echte impact is van het krijgen van een kind op de leefbaarheid op aarde.
Pieter Hulst:
Klimaatverandering wordt veroorzaakt door mensen, daar zijn alle serieuze wetenschappers het over eens. Logischerwijs zou ik dan zeggen: minder mensen is minder uitstoot. Toch lijkt het in toom houden van de wereldbevolking nooit een serieus onderwerp van gesprek te zijn. Waarom is dat zo? Is het een onhaalbare kaart? Is de groeiende wereldbevolking überhaupt geen probleem? Of is het een groot taboe, waar je je vingers niet aan wil branden?