Top

Onze Mondiale Voetafdruk groeit nog steeds!

Tekst: Jan Juffermans

In ruim zeven maanden tijd hebben we als mensheid het gehele natuurlijke jaarbudget van 2019 al opgebruikt. Earth Overshoot Day (EOD) viel dit jaar op 29 juli. Vanaf die datum zijn we in de fase van overshoot, ofwel de overbelasting van de Aarde, volgens de gegevens van het Global Footprint Network.

Meer airconditioning

In 2018 viel EOD nog op 1 augustus, dus dit jaar schoof de datum weer drie dagen naar voren. Eerder was er hoop op stabilisatie door het snel toenemend gebruik van duurzame energie. Maar het energiegebruik neemt helaas nog steeds toe en de klimaatontwrichting leidt tot extra uitstoot van klimaatgassen! Zo zijn er steeds meer bosbranden, ook op grote schaal in Alaska en Rusland (met veel CO2-uitstoot), en door het ontdooien van de permafrost komt het sterke klimaatgas methaan vrij. In heel Europa was sprake van toenemende hitte en daardoor worden meer apparaten voor airconditioning aangeschaft, die energie vreten… Bovendien gaat het met de uitvoering van het klimaatbeleid na de Parijs-conferentie van 2015 (!), ook in eigen land, allemaal veel te langzaam. 

CO2 rantsoeneren

Het blijkt voor ‘de politiek’ moeilijk om de noodzakelijke maatregelen te nemen, ondanks de stoere woorden van politici en deelnemers aan klimaattafels. Met de Werkgroep Voetafdruk Nederland stellen we voor om CO2 te gaan rantsoeneren op consumentenniveau. Op die manier kunnen we nog het door het Planbureau voor de Leefomgeving geschetste traject voor afbouw van de CO2-uitstoot van Nederland bereiken. Dat moet dan uiteraard wel inclusief het vliegen en de scheepvaart gebeuren. Eigenlijk moeten we gewoon stoppen met vliegen. En minder vlees en zuivel natuurlijk. Dat zijn de dingen die we van vandaag op morgen kunnen besluiten. 

Meer info over Earth Overshoot Day: www.overshootday.org

Website van de Werkgroep Voetafdruk Nederland: www.voetafdruk.eu 

Wat vindt u van dit artikel?

Jan Juffermans was van 1978 tot 2010 eerst hoofdredacteur en uitgever, en later beleidsmedewerker mondiale duurzaamheid bij De Kleine Aarde in Boxtel. Hij zette zich vooral in voor de Agenda 21 en introduceerde in Nederland de term mondiale en ecologische voetafdruk: die geeft de hoeveelheid vierkante meters Aarde aan die elk mens gebruikt. Na zijn pensionering in 2010 werd hij zelfstandige onder de naam Voor Mondiale Duurzaamheid.[1][2] Juffermans is lid van het Platform Duurzame en Solidaire Economie, de Werkgroep Voetafdruk Nederland en Transitie Boxtel. Hij ontving in 2005 de eerste Duurzaamheidsprijs van de Gemeente Boxtel, werd in 2009 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2010 stond hij op plaats 34 van de Duurzame 100 van het dagblad Trouw. Bij zijn afscheid van De Kleine Aarde kreeg hij een ingelijste Life-time Award - for pioneering Footprint thinking in the Netherlands and beyond - aangeboden door het Global Footprint Network en het World Wildlife Fund. Op Duurzame Dinsdag 2014 werd hij door het Genootschap Onze Taal onderscheiden wegens de nieuwe woorden die hij aan de taal toevoegde, waaronder fossielvrije gemeente, eerlijk Aarde-aandeel en Mondiale Ecologische voetafdruk en startte hij de actie om Aarde voortaan met een hoofdletter te schrijven.