Top

Nuance: Bevolkingsgroei én consumptie verantwoordelijk voor CO2-uitstoot

Tekst: Albert Poutsma | Beeld: Dreamstime

Het is een hardnekkig misverstand: de hoge uitstoot van CO2 is alleen de schuld van ons, de mensen in de rijke landen die er maar op los consumeren. Dit schuldgevoel is alom aanwezig in de hedendaagse pers. Vaak in combinatie met andere ‘wij zijn schuldig’-verhalen over racisme en kolonialisme.

De rijke landen hebben echter de afgelopen 30 jaar de uitstoot per persoon weten te reduceren, maar hun totale uitstoot niet. Die is het gevolg van bevolkingsgroei. In Nederland woonden vlak na de 2e wereldoorlog ongeveer 10 miljoen mensen in een land met relatief veel natuur. In 2030 wonen er 20 miljoen consumenten in een land vol met industrieterreinen, asfalt en beton.

Middeninkomenslanden

De totale uitstoot in de wereld bedraagt meer dan 150% van die van de jaren zeventig. De CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking is het hoogst in rijke landen. De totale uitstoot is echter het grootst in de hogere middeninkomenslanden. Deze landen zijn verantwoordelijk voor meer dan 50% van de wereldwijde uitstoot van CO2  (rijke landen dragen voor 35,1% daaraan bij). De bijdrage van de armste landen is te verwaarlozen. De laatste dertig jaar nam de uitstoot ook het sterkst toe in middeninkomenslanden, zowel in zijn totaliteit als per hoofd van de bevolking.

Al met al heeft de groei van de wereldbevolking de afgelopen dertig jaar voor 64% bijgedragen aan de totale uitstoot, en toename als gevolg van toegenomen consumptie (met name in de middeninkomenslanden) voor 25,4%.

Een kanttekening: de groei in CO2-uitstoot in middeninkomenslanden is ook toe te schrijven aan de productie van goederen voor- en distributie naar de rijkere landen. En ook: de CO2-uitstoot in de arme landen is te verwaarlozen, toch dragen misdadige corporaties uit rijke landen samen met corrupte regimes in die armste landen aan het CO2-probleem bij door kaalslag van het regenwoud en daarmee de vernietiging van bossen die CO2 kunnen opnemen.

Samenvattend klopt het beeld niet dat de toegenomen CO2-uitstoot uitsluitend het gevolg is van toename in consumptie in de rijke landen. Dat neemt niet weg dat we als individu in de rijkere landen uiteraard kunnen bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Koop minder en koop lokaal!

Wat vindt u van dit artikel?

Albert Poutsma is voorzitter van de stichting Dag van de Aarde en uitgever van de Krant van de Aarde. Hij werkte jarenlang samen met verschillende internationale uitgeverijen o.a. in de Financiële sector. Hij wil met de Krant van de Aarde de schoonheid maar ook de kwetsbaarheid van de Aarde tonen. "Op die manier kunnen werken aan de bewustwording van lezers en bijdragen aan een kentering in opinies, keuzes en koopgedrag".