Nieuwe menukaart voor een klimaatneutrale economie
Tekst en beeld: Sjors Beukeboom
Volgens de Europese Commissie is er tussen nu en 2030 maar liefst 177 biljoen euro nodig voor investeringen in duurzame initiatieven. Dat geld moet de gemiddelde wereldtemperatuur onder de twee graden stijging houden, zoals in het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken. Maar hoe kom je aan een slordige 177.000.000.000 euro? “Daar moet elke sector in elke keten aan meewerken”, zegt Marjon Eijpe van EIT Climate-KIC, het kennis- en netwerkinstituut dat in november in Dublin de Climate Innovation Summit (CIS) organiseerde. EIT Climate-KIC zet na de top in Nederland al volop stappen richting een klimaatneutrale economie.
Missie financiën. Dat was het thema van de Climate Innovation Summit die in november in Dublin plaatsvond. Er waren bijna 600 inschrijvingen en er presenteerden 70 sprekers. Eén van hen was de vicepresident van de Europese Commissie, Maroš Šefčovič, die vertelde over de vervolgstappen van duurzame groei en financiering van duurzame producten.
Naast politici waren er ook banken, universiteiten, bedrijven, verzekeraars, start-ups en studenten in Ierland. “Omdat financiën álle ketens aangaat”, zegt Marjon Eijpe van EIT Climate-KIC. “De drie dagen in Ierland brengen de verschillende spelers in de ketens met elkaar in contact. Zij delen alle actuele kennis en expertise die voorhanden is. Die koppeling tussen de spelers maken we zodat alle partijen elkaar weten te vinden, kennis delen en samen klimaatinnovaties versnellen. Innovaties die nodig zijn om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat én de economie.”
Ledverlichting in kassen
Niet alleen in Ierland, maar ook in Nederland werkt EIT Climate-KIC aan duurzame innovaties. Een goed voorbeeld dat laat zien hoe duurzame ontwikkeling sneller en slimmer kan, is volgens Eijpe een samenwerking tussen EIT Climate-KIC met onder andere Wageningen Universiteit & Research, Bayer CropScience en Signify (voorheen Philips). “Wij zijn met hen een project gestart om ledverlichting in kassen te testen”, zegt Eijpe. “Dat begon allemaal met het idee dat ledverlichting energiebesparend en kostenverlagend kan zijn voor kashouders. Vervolgens hebben de onderzoekers ook ontdekt dat ledverlichting van een specifieke sterkte en kleur een grote invloed heeft op de groeisnelheid van tomaten. Na optimalisatie bleek de groei van tomatenteelt met wel 25% toe te nemen.”
Wat kunnen we met het resultaat van een dergelijk project? “Het inspireert de tomatenkweker om te investeren in duurzaamheid, de universiteit om onderzoek te doen naar de invloed van ledverlichting op andere gewassen en ook de zaadtelers om meer van dit soort tomatensoorten te ontwikkelen. Zo wordt een klein idee groter en groter en raken steeds meer mensen, bedrijven en instanties betrokken.”
Utrecht
Een ander project dat mede door EIT Climate-KIC gestalte kreeg in Nederland zijn de zogeheten Smart Sustainable Districts. Het voorbeeld is in Utrecht het gebied van het Centraal Station en het Jaarbeursterrein. “Het gebied moest op de schop en Hoog Catharijne werd verbouwd. In samenwerking met het Utrechts Sustainability Institute hebben we gekeken hoe er klimaatneutraal gebouwd kon worden en hoe we er voor kunnen zorgen dat er een gezonde leefkwaliteit ontstaat”, zegt Eijpe.
“Dit gebied wordt zo groen mogelijk en zeker autoluw. Oplossingen hiervoor ontstaan in nauwe samenwerking met onder andere de provincie Utrecht, de gemeente Utrecht, ondernemers en inwoners uit het gebied plus internationale experts”, zegt Eijpe. Volgens haar is het een mooi voorbeeld van samenwerken om innovatieve oplossingen te bedenken en zo iets voor elkaar te krijgen. “We betrekken er zoveel mogelijk mensen bij.”
Eén van de betrokkenen is LomboXNet, een initiatiefnemer die oplaadpalen voor auto’s, gedreven door zonne-energie, heeft ontwikkeld. “In Utrecht is de basis gelegd. Door het project bij de Jaarbeurs heeft hij zijn product verder kunnen ontwikkelen. Nu is hij ook in andere landen actief.”
Resultaten
Concrete resultaten van het evenement in Dublin zijn er nog niet. Die komen er wel, als het aan EIT Climate-KIC ligt. “Binnenkort gaan we met onze partners om de tafel zitten om te kijken hoe we alle nieuwe informatie uit de conferentie in Dublin concreet invulling kunnen geven. We weten nu welke discussies er wereldwijd gaande zijn, en die kunnen we gebruiken in onze bijeenkomsten. Het voelt nu alsof we een grote menukaart onder onze neus gekregen hebben, waaruit we de belangrijkste gerechten voor Nederland moeten kiezen. Die gaan we vervolgens uitwerken.”