Nederland circulair in 2050, schoonheid voor iedereen
Tekst: Anne-Marie Rakhorst – duurzaamheid.nl
Een wereld van schoonheid en overvloed. Waarin we hergebruiken, delen en waarde toevoegen. Waarin afval grondstof is voor nieuwe producten. Waarin we niet proberen om minder slecht te doen, maar de goede dingen doen. Het wereldbeeld dat me ooit getoond werd door Cradle to Cradle-bezieler Michael Braungart, heeft me nooit meer losgelaten.
Intussen zijn er geweldige ondernemers opgestaan, initiatieven opgezet, hebben mensen zich verenigd rond het idee van een circulaire economie. Ze zoeken oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan, om kledingstoffen te recyclen en om schone vervoersmiddelen met elkaar te delen. Ik denk aan kringloopwinkel nieuwe stijl La Poubelle. Ze verkopen niet alleen tweedehands spullen: van onverkoopbare goederen maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt prachtige nieuwe producten. Beschadigde tafels zijn grondstof voor een nieuwe tafel of kast met een moderne uitstraling.
Het Planbureau voor de Leefomgeving telde al 1.500 nieuwe circulaire initiatieven.
Maar: hoe maken we van circulair het nieuwe normaal voor iedereen? Het is de kunst om al die initiatieven te ondersteunen, te versterken en toegankelijk te maken. Om veel meer samen te werken over allerlei grenzen heen. Nederland zet ambitieuze stappen: met ‘Nederland circulair in 2050’ is er ook vanuit de overheid een actieplan voor een veel slimmer gebruik van grondstoffen.
Het geeft mij, als ondernemer, als mens, als inwoner van Nederland, ontzettend veel energie om er deel van uit te maken. Samen met andere ondernemers, burgers, bestuurders, experts en wetenschappers.
Op naar het nieuwe normaal!