Top

Nathalie van Verschuer over de jacht

Tekst: Nathalie Verschuer

Goede voeding, er is een hoop over te doen. Als producent en winkelier in biologische voedselproducten bezoek ik regelmatig bijeenkomsten en congressen over trends in ‘food’, zowel op het gebied van concepten als over welke voeding nu eigenlijk goed is voor de mens.

Want laten we eerlijk zijn, er is iets aan de hand met ons voedingspatroon, want obesitas en suikerziekte zijn volksziektes die bovenaan staan in de lijstjes. De overheersende mening daarbij is dat suiker, zout en vet de grote boosdoeners zijn en dat je vooral groente moet eten, geen geraffineerd voedsel en weinig tot geen vlees. Groente is het toverwoord en de trend is inmiddels zo groot, dat steeds meer – vooral stedelingen – ervoor kiezen om vegetarisch of zelfs veganistisch te eten. 

Maar wat is waar en nog veel belangrijker, vergeten ze niet iets heel essentieels? Mijn vraag op deze congressen is steevast; hoe denken jullie dan over biologisch? Jullie kunnen wel vooral groente eten, maar wat als deze vol zitten met bestrijdingsmiddelen? Is dat dan gezond? Ik denk van niet. Maar op zo’n congres wordt daar niet over gesproken. Biologisch zou niet haalbaar zijn en te duur. De gangbare consument lijkt niet te zitten met bestrijdingsmiddelen, preventief medicijngebruik en kunstmest. Veel belangrijker voor hen is dat koeien te veel CO2 uitstoten en de bio industrie verschrikkelijk is voor de dieren. 

Ik ben nog steeds van mening dat een leven zonder vlees voor mensen niet is weggelegd. Dieren eten dieren en mensen eten sinds mensheugenis ook dieren. Natuurlijk, wat wij eten en hoeveel wij eten is niet in balans met de natuur, daar ben ik het helemaal mee eens. De oermens moest zijn best doen om te jagen op wilde dieren en at daarom veel minder vlees dan dat wij dat hebben gedaan in de afgelopen decennia. Dat vind ik zo mooi aan de jacht. Je hebt niet zomaar een wild dier gevonden en als je dat al vindt is het ook nog niet gezegd dat je prooi je niet te snel af is. Jagen is onderdeel zijn van de natuur. Al is die natuur allang niet meer wat die geweest is. Op Mariënwaerdt hebben wij nog wel hazen, fazanten en eenden, maar dat aantal is heel sterk teruggelopen, door de toenemende druk van wandelaars met honden die loslopen en vossen die ook de weidevogels zoals de grutto opeten. De natuur verandert en wij moeten mee. Maar al die veganisten en vegetariërs willen ervan eten, terwijl ze vergeten dat als wij zo intensief doorgaan, we die natuur alleen maar uitputten en vervuilen. Gaat dan niet boven alles, dat wij niet meer zoveel druk leggen op die natuur, maar leven met de natuur en begrijpen hoe deze werkt. Gif spuiten, monoteelten en kunstmest zijn dan toch net zo schadelijk als die CO2 die onze koeien uitstoten? Gezond kan het niet zijn, om zoveel chemische middelen binnen te krijgen. Zullen we dat eens op de agenda van onze minister zien te krijgen? Want in alle commotie over stikstof en CO2 uitstoot, wordt de verduurzaming van de gehele landbouw op een tweede spoor gezet.  

Nathalie Barones van Verschuer

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Wat vindt u van dit artikel?

Nathalie van Verschuer is directeur van landgoed Mariënwaerdt. Het ruim 900 ha. grote Mariënwaerdt is sinds 1734 familiebezit en vererfde van de graven Van Bylandt op de baronnen Van Balveren en daarna op de baronnen Van Verschuer. De producten van het landgoed zijn 100% biologisch. Nathalie schrijft in de Krant van de Aarde over haar leven op het landgoed. Elke dag weer geniet ik van de prachtige natuur, de seizoenen en van de oogst die het landgoed voortbrengt. Bovendien beleven wij veel op Mariënwaerdt. Het is een wereld op zich.