Naar een internaat of kostschool in het buitenland
Boarding School. Tekst: Angela Vreedenburgh
Waar er vroeger in Nederland volop internaatscholen bestonden zijn die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog in rap tempo afgeschaft. En hoewel Nederland het particuliere onderwijs in de loop van de afgelopen (tientallen) jaren weer op steeds grotere schaal haar intrede heeft gedaan, is dit tegenwoordig hoofdzakelijk dag(vullend)-onderwijs, zonder internaat en gericht op leerlingen die in een kleinschalige setting beter gedijen dan op de reguliere scholen.
Kostschool in het buitenland
De vraag naar (voortgezet) onderwijs in het buitenland is de laatste 10 jaar hand over hand toegenomen. De keuze om naar een kostschool in het buitenland te gaan heeft vaak een andere insteek. Meestal zijn kostscholen in het buitenland particuliere scholen. “Boarding schools” zijn er in alle soorten en maten. Iedere school heeft een eigen karakter, ligging, achtergrond, niveau, grootte, en nationaliteitenmix. De mogelijkheden die er geboden worden op zowel educatief als sportief en artistiek gebied, zijn groot.
Waar je in Nederland na schooltijd naar je muziekles of sportclub gaat en naar huis om te eten en te slapen, blijf je op een kostschool ter plekke voor al deze zaken. Alles is “onder één dak”. Met slaapkamer, mensa, sportvelden en muzieklokalen vlakbij elkaar.
Vriendschappen
Op een boarding school woon je in een gemeenschap met leerlingen van het land zelf en vaak ook uit andere landen. Wat je verliest aan privacy, win je aan vriendschappen. Je wordt onderdeel van een gemeenschap en sluit vriendschappen met leeftijdgenoten uit andere culturen.
Je leert een tweede taal vloeiend spreken en krijgt dagelijks de gelegenheid om je uit te leven in sport, toneel, muziek of handvaardigheid. Levenservaring opdoen in een ander land, een andere cultuur leren kennen. Kortom: een waardevolle aanvulling op je persoonlijke ontwikkeling maar ook een goede basis voor een vervolgopleiding in Nederland of het buitenland.
Bij de keuze voor een kostschool in het buitenland is er plaats voor alle niveaus. Behalve voor de (boven) gemiddelde leerlingen, zijn er ook mogelijkheden voor leerlingen die specifieke leerwensen hebben (dyslexie, ADD of ADHD) of voor kinderen die een periode willen overbruggen om te groeien.
Noor:
Het is hier heel erg leuk! De lessen zijn een stuk leuker dan in Nederland, maar ik moet wel hard werken. Met mijn Engels gaat het goed! Ik hoef niets in te halen in vergelijking met de anderen dus dat is heel erg fijn! Het huis met de meisjes is erg gezellig. Ik ben naast het leren nu voornamelijk aan het sporten, maar er zijn zoveel leuke activiteiten dat ik het nog moet zien!
Moeder:
Mijn man en ik zijn afgelopen zaterdag bij onze dochter langs geweest. Ik wilde toch wel even met eigen ogen zien dat het goed met haar gaat, en dat was duidelijk het geval! Voor zover ik kan inschatten voelt ze zich echt thuis en op haar plek op de school. Ze heeft al gezongen en pianogespeeld op de Assembly op vrijdagmiddag. Leuk nieuws op sportgebied is dat ze ook in het rugbyteam zit! Hoewel ikzelf zo nu en dan wel even op mijn achterhoofd zit te krabben van huh, mijn dochter is opeens soort van het huis uitgegaan toen ik even niet oplette en ik mis haar, hebben we er geen moment spijt van dat we die stap hebben genomen. In de Half Term over twee weken komt er een Duitse schoolvriendin bij ons logeren.
International Baccalaureate
Een jaar of een semester op een boarding school biedt voor veel kinderen een vervulling van een lang gekoesterde wens. Maar waar de laatste tijd vooral veel voor wordt gekozen, is om de laatste twee examenjaren het IB (International Baccalaureate) diploma te halen, waarmee je in Nederland en alle Engelstalige landen een universitaire studie kan starten. Een IB-programma duurt 2 jaar en is vergelijkbaar met de bovenbouw van het VWO.
Nationale diploma’s
Als alternatief kunnen nationale dipoma’s worden gehaald (bijvoorbeeld A-levels in Engeland), ook vergelijkbaar met het Nederlandse VWO. Ook dit programma duurt twee jaar en wordt meestal in drie tot vier vakken afgelegd. De Europese regelgeving zorgt ervoor dat diploma’s geldig zijn voor toegang tot vervolgopleidingen in andere landen.
WEG-WIJS is een adviesbureau in Den Haag waar je informatie en advies kunt verkrijgen als je plannen hebt om voor kortere of langere tijd naar het buitenland te vertrekken. Plaatsing op een kostschool is één van de mogelijkheden bij WEG-WIJS.
Plaatsingen op Boarding Schools hebben (in voornamelijk de UK) de laatste 5 jaar een enorme vlucht genomen. WEG-WIJS is vertrouwd met tientallen boarding schools, voornamelijk in de UK, en is één van de zeer weinige organisaties, zo niet de enige instantie in Nederland, die gericht, samen met ouders en kind, zoekt naar een bij de wensen van ouders en kind passende school.
www.weg-wijs.net/studiemogelijkheden-buitenland/boarding-school/