Top

Muziekwereld vergroent

Tekst: Frans van der Beek | Foto: Pixabay

Het bewustzijn over duurzaamheid bij festivals en zalen groeit.

Groene stroom

In Nederland werkt het DGTL-festival bijvoorbeeld hard aan duurzaamheid, hoewel het internationaal georiënteerde festival wel weer veel buitenlandse bezoekers trekt, die met het vliegtuig komen. Dieselgeneratoren worden soms vervangen door groene stroomoplossingen, met zonnepanelen, windturbines en batterijen. En een statiegeldsysteem voor bekers zorgt voor minder afval.

Platenlabels

Ook de platenlabels, die produceren en muziek uitgeven, willen hun steentje bijdragen aan duurzaamheid, hoe klein hun aandeel in de totale CO2-soep ook is. De onafhankelijke labels Beggars Group en Ninja Tunes willen in 2024 respectievelijk eind 2021 klimaatneutraal zijn. Dat doen ze onder andere door milieuvriendelijker vinyl te gebruiken voor de gedrukte platen en minder zakelijk te vliegen.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.