Muur van planten
Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Pixabay
Onderzoek van de University of Plymouth toont aan dat een levende, groene muur voor 30% minder warmteverlies kan zorgen.
Groene muur
De onderzoekers gebruikten een niet geïsoleerd pand uit de jaren ’70 en installeerde een levende muur tegen een deel van het gebouw. Die muur bestond uit vilten zakken gevuld met potgrond en verschillende groenblijvende planten. Een groene muur kan voor verkoeling zorgen op een hete zomerdag en dat het kan beschermen tegen de winterse kou biedt nieuw perspectief. Save Lodge ontwikkelt bouwstenen van gerecycled plastic die ook fungeren als plantenbak. Door de stenen op elkaar te stapelen en te vullen met aarde en planten, krijg je een groene muur.
Bioreceptief beton
Uiteindelijk wil het bedrijf een optimale combinatie van grijs (afvalplastic), groen (substraat en planten) en blauw (regenwateropslag) creëren. Startup Respyre maakt bioreceptief beton dat dient als substraat voor uitbundige mosgroei. Smeer het op bestaande muren waarna er als vanzelf weelderig groen mos uitgroeit. Het beton kan vijf liter water per vierkante meter vasthouden, haalt CO2 uit de lucht en herbergt insecten. In vergelijking met groene daken kunnen groene muren voor vier keer zoveel groen in de stad zorgen.