Met natuurlijke landbouw terrorisme bestrijden
Legerleiding Thailand onderwees nieuwe landbouwmethode
Tekst: Ine van Staveren | Beeld: Emro Japan
Als gevolg van de gedegradeerde landbouwgrond en de verwoestijning door bosontginning, heerste er tijdens de jaren ’80 bittere armoede in het noordoosten van Thailand. Ook veroorzaakte de communistische rebellen die de regio binnenvielen, onrust en opstand.
Zodoende startte de Thaise regering in 1988 met de legerleiding een duurzaam landbouwproject op Saraburi, een landgoed ten noorden van Bangkok. Daarbij gebruikten ze een mengsel van Effectieve Micro-organismen ofwel EM, als onderdeel van een natuurlijke landbouwmethode, om daarmee zonder noemenswaardige kosten zowel de productiviteit van voedsel als de leefomstandigheden te verbeteren.
Teruo Higa
Dat juist het Thaise leger werd ingezet voor educatie van duurzame landbouw is buitengewoon opmerkelijk, zo berichtte de ontdekker van EM, de Japanse tuinbouwprofessor Teruo Higa, in zijn artikel ‘Invoering van EM als staatsproject’ uit 2014. Zijn technologie van begin jaren ’80 is gebaseerd op fermentatie en dominantie van goede micro-organismen, die de natuurlijke weerstand van bodem en planten, maar ook van dieren en mensen verhoogt en wordt ondertussen zowel klein- als ook grootschalig in 130 landen toegepast.
Van huishoudelijk gebruik en woningbouw tot waterzuivering in rivieren en meren, met de brede toepasbaarheid van EM streeft Teruo Higa naar meer saamhorigheid, vreedzame co-existentie en gedeelde welvaart in de wereld, zo is te lezen in zijn boek An earth saving revolution.
Professor Higa met legergeneraal in 1994
Modelhoeve
Allereerst functioneerde het Thaise landbouwproject Saraburi als een modelhoeve van 60 ha voor de hogere legerleiding zoals majoors, die zich middels cursussen verdiepten in vermeerdering en toepassing van EM bij landbouw en veeteelt en bij het zuiveren van drinkwater en waterbassins bij viskwekerijen. Vervolgens startte de legerleiding kleinere modelhoeven in de regio voor lokale boeren, die zodoende praktisch overtuigd raakten van de werkzaamheid.
Kweekvijver modelhoeve
Miltairen helpen mee
Het militaire apparaat leerde ook niet-boeren over de toepassing van EM en hielp mee aan herbebossing en optimalisatie van de landbouw.
Waar de lokale bevolking eerder door armoede in de opiumteelt en de maffiaterreur geraakte, veranderde hun perspectief door de nieuwe succesvolle landbouwmethode. De communistische groeperingen verloren hun macht en de vrede keerde weer.
Ook in de zuidelijke grensstreek, waar islamitische guerrillastrijders een onderkomen hadden, verdween de gewelddadige agressie.
Landelijke opleiding
Naast die militaire fase volgde er in de jaren ’90 een landelijke beroepsopleiding voor natuurlijke landbouw met EM, waar veel leraren gebruik van maakten om hun leerlingen die methodiek bij te brengen. Na de afschaffing van die beroepsopleiding startten ongeveer 5000 leraren vervolgens hun eigen studiegroepen, zodat ook de EM-technologie thans deel uitmaakt van het leerplan in de Thaise scholen. En Saraburi bleef een erkende landbouwschool, waar leerlingen uit arme boerendorpen gratis onderricht krijgen in toepassing van EM als onderdeel van de Kyusei Nature Farming (KNF) landbouwmethode onder de naam: The KNF Training Center.
Zoveel steun en betrokkenheid bij de armen door de regering lijkt op een sprookje, maar volgens Prof. Teruo Higa kan Thailand met deze aanpak als natie een voorbeeld zijn voor andere landen.
Biologische basis
Thailand is het eerste land, buiten Japan, waar die KNF-methode met EM in praktijk werd genomen. Het is een manier van leven in harmonie met de natuur en een landbouwmethode op biologische basis voor gezond voedsel en met behoud van duurzaamheid.
Deze werkwijze is gebaseerd op de filosofie van de Japanse geestelijke leraar Mokichi Okada (1882-1955), die de principes van de KNF ontwikkelde, in de overtuiging dat de wereld een paradijs kan worden door ziekte, armoede en conflicten uit te roeien. Zijn spirituele beweging Sekai Kyusei Kyo heeft sinds 1989 ook de The Asia-Pacific Natural Agricultural Network (APNAN) gestimuleerd, voor uitbreiding van de KNF-methode en toepassing van EM technologie, in meer dan 50 landen in Azië en de Pacific.
Ook de Japanse missionaris en geestelijk leider van de Sekai Kyusei Kyo in Thailand, Reverend Kazuo Wakugami (1920-2005), heeft na zijn allereerste introductie van KNF in 1968 op een Agrarische school in Chiang Mai, decennia lang bijgedragen aan de ontwikkeling van het landbouwcentrum in Saraburi en wordt om die reden geëerd
Landgoed Saraburi (1600 ha) waar de eerste modelhoeve van 60 ha startte
Conflicten en oplossingen
Zowel de inzet van het leger bij bestrijding van armoede door een duurzame en natuurlijke landbouwmethode, als de steun van een geestelijk leider bij educatie, kan landen met conflicten helpen aan oplossingen. Er zijn veel oorlogsgebieden in en bij het Midden-Oosten, zoals Syrië, Zuidoost-Turkije en Afghanistan, of in Afrikaanse landen grenzend aan de Sahara, zoals Tunesië, Marokko en Libië, die te maken hebben met voedselnood, armoede én terrorisme door verwoestijning en klimaatverandering. Regeringen zijn echter veelal onwetend wat betreft de mogelijkheid van grootschalig ecologisch herstel, en dat noodzaakt (ook westerse) kennislanden om bij te dragen aan educatie en hulp bij duurzame landbouwprojecten.
Tijd van hoop
Hertel van landbouwgronden kan wel twintig jaar duren, maar dat is ook een tijd van hoop, heilzame arbeid en perspectief én om oorlog en vluchten te voorkomen, zo stelt de ecoloog John D. Liu, als adviseur van ecologische regeringsprojecten en maker van de documentaire Groen Goud.
Bovendien zijn vele handen gewenst bij het herstel van vruchtbare grond en zuiver water.
Ook voormalig Commandant der Strijdkrachten generaal b.d. Tom Middendorp is, als voorzitter van de Internationale Militaire Commissie voor Klimaat en Veiligheid (IMCCS), dagelijks bezig met oplossingen van bijvoorbeeld klimaatconflicten. Zo ontdekte hij tijdens zijn strijd in Afghanistan tegen de Taliban (2004) dat een conflict in een district pas oploste door de oorzaak, namelijk watertekort en -verdeling, aan te pakken met het slaan van extra waterputten.
Net als de EM-landbouwmethode zijn dit simpele, goedkope, maar vooral humane en alom toepasbare oplossingen, die zowel van overheidswege als grassroots, verspreid kunnen worden.