Mest als brandstof
Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Bigstock
Met de mest van het melkvee van 25 boeren denkt een energiecoöperatie uit het Friese Wijnjewoude duizend huizen van gas te kunnen voorzien. Ideaal als deeloplossing van de klimaatcrisis.
Het plan van de coöperatie is verrassend simpel. De mest van tweeduizend koeien wordt verzameld in een mestvergister. Daar maken bacteriën er biogas van. Dat biogas wordt in een installatie gezuiverd, waarna het zo in het openbare gasnet kan worden gepompt.
Bacteriën aan het werk
De verwachte één miljoen kuub biogas per jaar zou voldoende moeten zijn om alle bewoners van het Friese dorp aan gas voor verwarming en fornuis te helpen als ze met enkele bezuinigingsmaatregelen hun verbruik met 40 procent kunnen terugbrengen. Als de bacteriën klaar zijn met de mest kan de rest weer terug naar het land van de boeren die er hun weide weer mee kunnen bemesten. Dat het in de praktijk werkt, zag voorzitter Pieter de Kroon van de coöperatie bij een bezoek aan een melkveebedrijf aan de andere kant van Friesland. “Die vergist de mest van zijn eigen driehonderd koeien plus de mest van driehonderd koeien van enkele collega’s. Daar maakt hij jaarlijks 360.000 kuub biogas van, voor het openbare gasnet. Het kan dus gewoon.”