Mensenrechten boven dieren?
Tekst: Frank Landman | Beeld: Bigstock
Miljoenen jaren geleden leefden er dinosauriërs op aarde. Na een komeetinslag verdwenen deze en ontstond een nieuw ecosysteem met daarin vele verschillende organismen. Zo'n 6 miljoen jaar geleden ontstond de voorloper van de mens.
We zijn dus vanwege ons korte bestaan op aarde vergeleken met andere organismen behoorlijk onderontwikkeld. We zitten nog in de luiers. Het feit dat onze hersenen zo gegroeid zijn en we daardoor een groot bewustzijn hebben, kunnen plannen, vooruitdenken en ons technologisch hebben kunnen ontwikkelen, heeft ertoe geleid dat we ons kunstmatig bovenaan de voedselketen hebben geplaatst. Antropocentrisme heet dat.
Superieur of …?
We zijn geneigd dieren als ‘laag’ te classificeren. Maar soorten als de bidsprinkhaankreeft, de vampiervleermuis en de octopus zijn enorm geavanceerd op hun eigen manier.
Fysiologisch staan we helemaal niet bovenaan de voedselketen. De tijger en de ijsbeer staan bijvoorbeeld boven ons. Maar ook andere dieren die zouden samenwerken kunnen de mens met gemak aan. Denk aan een roedel wolven of een groep hyena’s.
Ecosysteem
De mens dacht slim te zijn en heeft zich uit het ecosysteem gehaald en zich er naast geplaatst (eigenlijk erboven) waarbij ze de natuur reguleert. Dat betekent dat ze een ijsbeer of tijger doodschiet wanneer deze haar zou aanvallen. Maar dat was net niet het idee van het ecosysteem waarbij ieder organisme een plaats in de voedselketen heeft.
Je zou kunnen zeggen dat we valsspelen. Eerder leidde het wegjagen van wolven uit Yellowstone National Park door de mens al tot een totale verstoring van het ecosysteem daar. Dat is nu grotendeels hersteld doordat de wolf terug is. Maar zo verstoren we de hele tijd het ecosysteem.
Gelijkwaardig?
De mens is niet de baas van het dier, daar zijn steeds meer Nederlanders van overtuigd. Een op de drie vindt dat de mens boven het dier staat, ruim een kwart noemt mens en dier gelijkwaardig, vooral omdat dieren gevoel hebben en deel uitmaken van hetzelfde ecosysteem, constateert de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA).
Zouden we als mens een über-predator ooit accepteren? Zouden we kunnen accepteren dat de tijger de ‘king of the jungle’ is en dat als we pech hebben we door de tijger worden opgegeten?
Dat zou recht doen aan de natuur en het ecosysteem. Eten en gegeten worden was altijd het adagium in de natuur, de mens dacht daar anders over, zij wil alleen eten, maar niet gegeten worden.
Benieuwd wat jij vindt!