Top

“Mag het gras eruit…?”

Tekst: Elwira Stuur | Beeld: Cruydt-Hoeck

Die vraag krijg ik steeds vaker. Mensen zijn hun gazon moe. Al dat onderhoud. “En het wordt toch nooit echt wat”. En ik begrijp het wel. Dat streven naar dat perfecte groene gazonnetje is reuze vermoeiend. Logisch ook. Want de natuur is niet van monocultuur, maar van diversiteit. Dus een strak gazon is sowieso onnatuurlijk.

Maar wat dan wel? Tegels of dat vreselijke plastic kunstgras is in Nederland natuurlijk de meest gekozen optie. Maar daar doe ik als ecologisch tuinontwerper natuurlijk niet aan mee!

Van gazon naar een mooie bloemenweide

Wat dacht je van het omtoveren van je grasveldje – of wat ervan over is – in een wilde inheemse, kruidenrijke bloemenweide. Dat biedt zo veel voordelen. Je helpt de insecten. Het is een lust voor het oog.

Er valt elke dag wel iets te ontdekken en te beleven. En je hoeft maar 1 of 2 keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren. En verder kun je de boel de boel laten.

En daar waar je wilt lopen, zitten of je yogamatje uit wilt rollen in je tuin, daar maai je het gewoon kort.

Straks doe jij de zonnegroet tussen de vlinders en de bijtjes en het prachtige kleuren- en geurenpalet van inheemse bloemen.

elwira-RS56113__DSF0344-Cruydt-Hoeck - vk

Wil jij ook die stap maken van groene woestijn naar inheemse bloemenweide? Het is reuze eenvoudig. Volg dan deze stappen:

  • Zorg allereerst voor het juiste zadenmengsel. De kenmerken van de bodem zijn daarbij het uitgangspunt. Maar ook of het een zonnig stuk betreft en of het terrein droog of vochtig is. En welke plantensoorten van nature voorkomen in het gebied speelt ook een rol. Het is verstandig om je via bijvoorbeeld Cruydt-Hoeck te oriënteren. Op hun site kun je al veel vinden over de juiste mengsels per bodemtype. Met behulp van de filters of de mengselwijzer kun je gemakkelijk het passende mengsel vinden dat voldoet aan de omstandigheden in jouw tuin en aan jouw wensen.
  • Heb je het zadenmengsel geselecteerd, dan kan het werk in de tuin beginnen. Zorg voor kale grond. Je kunt het gras afsteken en afvoeren of je grasveldje met een tussenpoos van 2 weken frezen. Het is echt belangrijk dat het gras en andere onkruidzaden geen kans meer krijgen. Dus afvoeren is aan te raden. Want gras verstikt de inheemse bloemen met gemak.
  • Druk her en der de losse grond wat aan. Een wandelingetje maken over de grond is voldoende. Ook dit zorgt ervoor dat de zaden van het bloemenmengsel meer kans van slagen hebben om te wortelen.
  • Meng vervolgens het zadenmengsel met zand. De verhouding is 25 gram zaden op een halve emmer zand. Of 100 gram zaden op een hele emmer. Je kunt zand uit de zandbak gebruiken of een schep nemen uit het in te zaaien stuk grond. Het mengsel van zaden en zand zorgt ervoor dat de zaden gelijkmatig verdeeld worden over de grond.
  • Zaai meerdere dunne laagjes. Als een soort raster van oost naar west en van noord naar zuid. Zo optimaliseer je de verdeling van de zaden.
  • Hark vervolgens de zaden licht in. Of zaai vlak voor een (niet al te zware) regenbui.

En dan kan het wachten en turen beginnen. Langzaam zal een boeket aan bloemen zich ontvouwen. Een goede periode om te zaaien is van eind augustus tot en met oktober. Of in het voorjaar, februari tot en met half april. En wil je het nu extra goed aanpakken dan is het leuk om bollen en knollen toe te voegen aan het stuk grond. Dat geeft al in het vroege voorjaar een mooi effect.

Dus, laten we afscheid nemen van de groene woestijn en plaats maken voor de inheemse bloemenweide. Laten we onze tuinen en landschappen transformeren tot oases van leven en kleur. Met eenvoudige handvatten en een beetje geduld kunnen we allemaal bijdragen aan een wereld die rijker is aan biodiversiteit en schoonheid.

Wat vindt u van dit artikel?

Elwira Stuur is ecologisch tuinontwerper. Met haar bedrijf Haag & Heem creëert zij groene, natuurlijke tuinen. Tuinen die niet alleen mooi zijn en aansluiten op de wensen van de menselijke bewoners. Maar die ook voor de insecten, wilde bijen, vlinders, vogels en egeltjes een thuis bieden. "Als een tuin - met zo veel mogelijk inheemse planten - jaarrond bloei geeft en er voor de bewoners elke dag wat te beleven is, is mijn missie geslaagd". www.haagenheem.nl instagram: https://www.instagram.com/elwira_stuur/