“Mag het gras eruit…?”
Tekst: Elwira Stuur | Beeld: Cruydt-Hoeck
Die vraag krijg ik steeds vaker. Mensen zijn hun gazon moe. Al dat onderhoud. “En het wordt toch nooit echt wat”. En ik begrijp het wel. Dat streven naar dat perfecte groene gazonnetje is reuze vermoeiend. Logisch ook. Want de natuur is niet van monocultuur, maar van diversiteit. Dus een strak gazon is sowieso onnatuurlijk.
Maar wat dan wel? Tegels of dat vreselijke plastic kunstgras is in Nederland natuurlijk de meest gekozen optie. Maar daar doe ik als ecologisch tuinontwerper natuurlijk niet aan mee!
Van gazon naar een mooie bloemenweide
Wat dacht je van het omtoveren van je grasveldje – of wat ervan over is – in een wilde inheemse, kruidenrijke bloemenweide. Dat biedt zo veel voordelen. Je helpt de insecten. Het is een lust voor het oog.
Er valt elke dag wel iets te ontdekken en te beleven. En je hoeft maar 1 of 2 keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren. En verder kun je de boel de boel laten.
En daar waar je wilt lopen, zitten of je yogamatje uit wilt rollen in je tuin, daar maai je het gewoon kort.
Straks doe jij de zonnegroet tussen de vlinders en de bijtjes en het prachtige kleuren- en geurenpalet van inheemse bloemen.
En dan kan het wachten en turen beginnen. Langzaam zal een boeket aan bloemen zich ontvouwen. Een goede periode om te zaaien is van eind augustus tot en met oktober. Of in het voorjaar, februari tot en met half april. En wil je het nu extra goed aanpakken dan is het leuk om bollen en knollen toe te voegen aan het stuk grond. Dat geeft al in het vroege voorjaar een mooi effect.
Dus, laten we afscheid nemen van de groene woestijn en plaats maken voor de inheemse bloemenweide. Laten we onze tuinen en landschappen transformeren tot oases van leven en kleur. Met eenvoudige handvatten en een beetje geduld kunnen we allemaal bijdragen aan een wereld die rijker is aan biodiversiteit en schoonheid.