Top
vrijeschool

Leren door te doen: aan de slag op de Vrijeschool

Tekst: Maxime Paulis 

Het vrijeschoolonderwijs bruist! Ieder jaar groeit het aantal leerlingen en daarom zijn extra handjes in het werkveld nodig. Volgend schooljaar starten twee nieuwe initiatieven om mensen op te leiden tot werknemer in het vrijeschoolonderwijs.

Momenteel is er een Vrijeschool Pabo in Leiden en kunnen reguliere pabostudenten via een minor aan de HAN kennismaken met het vrijeschoolonderwijs. Er is zelfs een biodynamische landbouwopleiding die werkt op antroposofische grondslag.

School voor Onderwijsassistenten Vrijeschool

In Amersfoort wordt in samenwerking met ROC Midden Nederland een mbo-niveau 4 opleiding tot onderwijsassistent voor de Vrijeschool gerealiseerd. “Het betreft een tweejarige BBL-opleiding. Dat betekent dat studenten werken en betaalt krijgen via een arbeidsovereenkomst. Daarnaast volgt de student één dag per week onderwijs”, vertelt Frank Sengers, een van de initiatiefnemers van de School voor Onderwijsassistenten Vrijeschool. Het vrijeschoolonderwijs heeft onderwijsassistenten nodig, omdat zij de werkdruk verlagen. Ook kunnen zij zich verder ontwikkelen tot leerkracht.

“Er zijn behoorlijk wat mensen actief bij de Vrijeschool die meer achtergrond willen in dit onderwijs en een andere functie willen doen”, legt Sengers uit. “Een conciërge gaf aan dat hij zich in zijn pedagogische rol wil ontwikkelen. Dat kan op deze opleiding natuurlijk”. Ook schoolverlaters met een vmbo-t diploma of iets vergelijkbaars zijn welkom. Na de studie kan iemand aan de slag op bijvoorbeeld een BSO of vrijeschool. Doorstuderen op de Vrijeschool Pabo of andere hbo-opleiding kan ook.

In september wil de school de eerste studenten verwelkomen. Nu wordt nog druk gezocht naar leer-arbeidsplekken en kandidaten. “Dat is wel spannend, vooral in deze tijden van Corona,” geeft Sengers toe. “Als we met een of twee groepen kunnen starten ben ik al heel tevreden.”

Samen Opleidend Leren

Ook hbo-opleidingen blijven ontwikkelen. Hogeschool Leiden ontwikkelt in samenwerking met zeven vrijescholen de onderwijsvorm Samen Opleidend Leren (SOL). Zo kunnen studenten van de Vrijeschool Pabo op locaties door het hele land in de praktijk leren. “Een aantal jaar geleden is een werkgroep gaan kijken naar een manier om de kloof tussen theorie en praktijk te verkleinen,” vertelt Angelique Prins, projectleider van SOL. “Dankzij een subsidie van het Ministerie van OCW kunnen we komend schooljaar starten.”

“We willen dat studenten in de praktijk uitleg krijgen en dat direct toepassen,” legt Prins uit. “Op deze manier hopen we het lerarentekort terug te dringen, want leerkrachten kunnen taken overdragen aan studenten.” Volgens Prins is er een grote uitval te zien in de eerste jaren van de loopbaan. Met SOL zijn de leraren in spé voor langere tijd verbonden aan een vrijeschool en komen ze ervarener het werkveld in.

Daarnaast wordt de studie door SOL toegankelijker voor mensen die niet uit de buurt van Leiden komen. “Veel voltijd studenten verhuizen voor deze opleiding naar de stad, maar voor deeltijd studenten ligt dat anders”, vertelt Prins. “Zij hebben al werk of een gezin en kunnen niet iedere week vanuit bijvoorbeeld Groningen naar Leiden reizen.” Het is de bedoeling dat ieder jaar nieuwe scholen aansluiten bij het project om zo nog meer spreiding te krijgen over Nederland.

Meer weten?

Voor info over Samen Opleidend Leren: prins.a@hsleiden.nl

Voor info over School voor Onderwijsassistenten Vrijeschool: info@school-vak.nl

Wat vindt u van dit artikel?

Voor Krant van de Aarde ga ik in gesprek met mijn generatiegenoten - die millennials, u kent ze wel – over van alles wat met duurzaamheid en de natuur te maken heeft. Daarnaast schrijf ik regelmatig over het vrijeschoolonderwijs in Nederland.