Lang leve de haas en het konijn
Tekst: Albert Poutsma
In september bezocht ik het werk van de Chinese kunstenaar Shao Fan in het Brabants Museum te ‘s-Hertogenbosch. De hoofdrolspelers van zijn monumentale werken zijn dieren. Fan ziet met name het konijn en de haas als archetypen en hybride wezens tussen mens en dier. In de taoïstische traditie worden ze geassocieerd met onsterfelijkheid en een lang leven.
Het gaat slecht met de haas en het konijn in ons land. Sinds 1950 is het aantal hazen en konijnen in Nederland tussen de 60 en 70 procent afgenomen, aldus de Zoogdiervereniging. Het konijn wordt getroffen door diverse ziektes en de haas ziet zijn biotoop verdwijnen door de intensieve landbouw. We zien het overal om ons heen, waar ooit grote aantallen konijnen liepen, huppelen er nu nog een paar rond.
Hazenrug of konijnenbout voor het kerstdiner? Voorlopig mag op dit wild nog gejaagd worden. Het jachtseizoen stopt voor deze dieren op respectievelijk 31 december en 31 januari, tenzij minister Schouten een verbod instelt. Een meerderheid in de Tweede Kamer van Partij voor de Dieren, D66, PVV, GroenLinks, SP en PvdA heeft haar daar recent in november ‘met spoed’ om gevraagd. Ook riep de Dierenbescherming Schouten al op om een einde te maken aan de jacht op deze soorten.
Ik wil me hier niet mengen in de discussie rondom het jagen. Vast staat dat jagen op bedreigde diersoorten deze over het “randje” kunnen duwen. De oorzaak van de bedreiging is echter vaak een andere. Meestal is dit de kwantiteit en de kwaliteit van leefgebied. Ik had me voorgenomen om dit keer niet te schrijven over overbevolking dus ik stop hier.
Shao Fan ziet de mens als onderdeel van iets veel groters, waar ook dieren en planten deel van uitmaken. Hij toont met zijn kunst dat de grens tussen al het leven op Aarde op zijn minst vaag is. We zijn allemaal onderdeel van hetzelfde systeem.
Een fijn kerstfeest en een gezond 2021!
Veel leesplezier!
Albert Poutsma
Voorzitter stichting Dag van de Aarde