Top

Landgoed als inspiratiebron voor gezond leven

Tekst: Frans van der Beek | Beeld:Justine Winter

In de videoserie Groene Ondernemers bezoekt de Krant van de Aarde de hoogwelgeboren barones Van Verschuer van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Wij mogen Nathalie zeggen.

De pandemie heeft ook diepe sporen achtergelaten op landgoed Mariënwaerdt. De horeca was gesloten, evenementen werden afgelast en het personeel werd noodgedwongen gedecimeerd. Toch was het er een drukte van belang, want de weidsheid en de schoonheid van de natuur aldaar waren een magneet voor fietsers en wandelaars. De landgoedwinkel bleef open en kon door de belangstelling worden uitgebreid.

Adel en horeca

Nathalie: “Van oudsher is dit een agrarisch gebied van duizend hectare met zeventien boerderijen waar akkerbouw, fruitteelt en melkveehouderij gewoon is doorgegaan. Zo ook de kaasmakerij en de productie van delicatessen. En het onderhoud van het bos en de vakantiehuisjes natuurlijk. Genoeg te doen gelukkig”.

De combinatie van de adelstand en een horecabedrijf lijkt op het eerste gezicht opmerkelijk.

Nathalie denkt daar anders over. “Mijn man is ooit gekozen tot horecaondernemer van Gelderland en bij een bijeenkomst in Amsterdam vroegen collega’s: maar u bent toch een baron? Wat doet u hier eigenlijk?

Hij antwoordde dat wij met de horeca de kosten willen dekken van dit duurzame project, want dit landgoed bestaat al sinds de twaalfde eeuw. Dan moet je duurzaam omgaan met die natuur en de bodem niet verpesten met kunstmest en monoteelt.”

Betekent dat de producten ook duurder zijn, want de consument kiest nog steeds voor de goedkoopste optie.

Nathalie: “Ik heb net weer een filmpje gezien waarin werd getoond wat er allemaal aan voedsel wordt toegevoegd. Dat wil je liever niet weten. Steeds meer mensen eten vegetarisch maar ze vragen zich niet af of het niet vol met pesticiden zit. Dan kun je misschien toch maar beter een stukje biologisch vlees eten van een boer met gezonde koeien.”

Hoe zit het met de persoonlijke betrokkenheid van de barones met de toestand van de Aarde?

Nathalie: “Natuurlijk maak ook ik me grote zorgen over de klimaatcrisis maar ik wil wel graag positief blijven denken. Als ik zie wat er allemaal mis is dan denk ik: waarom doet de mens dit zichzelf aan? Alles is altijd door geld gedreven. Het enige wat we op dit moment kunnen doen is werken aan de bewustwording. Ik denk dat de volgende generatie wel veel bewuster met het milieu zal omgaan. Die hebben niet langer de houding van: we doen maar wat en we zien wel wat ervan komt. Wij doen het op onze manier. In onze winkel is bijvoorbeeld ook een bakkerij waar het lekker ruikt als je binnenkomt. Met onze kerstpakketten maken mensen ook kennis met onze biologische producten. We hopen dat dit kan aansporen om beter op de kwaliteit van voedsel te letten.”

Conclusie

De ontvangst door de barones was hartelijk en inspirerend. Groen ondernemen kan dus ook als je van adel bent. Tijdens het nagesprek in het restaurant van het landgoed, waar het team van de Krant van een voortreffelijke pannenkoek smikkelde, werd dat nogmaals bevestigd. “Hier kan iedereen op een heel aangename manier kennismaken met de natuur, met verantwoord ondernemen en dat kan velen aanmoedigen om hetzelfde te gaan doen.”

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.