Krimp
Tekst: Albert Poutsma | Beeld: Pixabay
2021 zit er bijna op. Een bewogen jaar met een mensheid die wanhopig probeert om de natuur met bijbehorende ziektes te verslaan.
Wiens leefgebied is het eigenlijk?
De mens bevecht en verovert tegelijkertijd de natuurlijke habitat van steeds meer planten en dieren op Aarde. Dat doet de mens want de mensheid consumeert (in ieder geval als geheel) meer en meer. Gevolg: één derde van de soorten op Aarde zijn op dit moment bedreigde soorten. Veel zoogdieren verloren tussen 1900 en 2020 meer dan 80% van hun leefgebied. De mens is (samen met de gedomesticeerde dieren zoals koeien en varkens) de enige soort die juist een steeds groter leefgebied krijgt.
Woningen! … Woningen?
Hier in Nederland is de verstedelijking in volle gang. Er “moeten” meer en meer en meer woningen worden bijgebouwd. Nederland als stadstaat met een bevolking die straks uitgeperst moet worden om de klimaatdoelen te halen. Voor wilde dieren is nauwelijks leefgebied. Die piepkleine stukjes groen moeten óók nog wijken voor de mens.
In nummer 2022-6 van onze krant krant stelt columnist Bert van Ruitenbeek dat we economische groei niet als oneindig zouden moeten zien. Een waarheid als een koe. Hoe daarop te handelen? Duurzamer leven, consumptie verminderen helpt zeker en wij gaan op deze plaats ook in 2022 weer bevlogen door met het promoten van de natuur en de gezonde leefstijl met bijbehorende keuzes zoals daar zijn de biodynamische landbouw, de energietransitie, eerlijke mode, consuminderen etc. etc.
Oorzaak en gevolg
Maar het grote plaatje verdient ook een herhaalde uitleg. Een eerlijk verhaal is dat elektrische auto’s, een beetje minder vlees of het compenseren van vliegreizen het tij niet gaan keren. Omdenken en kijken naar de oorzaken is pure noodzaak. Meer dan ooit. Het goede nieuws is dat het grote plaatje voor een groeiend aantal mensen steeds duidelijker is. Grootheden als Jane Goodall en David Attenborough wijzen al jaren op het belang van meer ruimte voor de natuur en het aan banden leggen van onze groei.
Dus ik vraag hier oprecht: willen we nou echt twee miljoen huizen bouwen in Nederland? Willen we echt al die industrie met bijbehorende werknemers in Nederland behouden? Kunnen groentekassen en fabrieken niet dáár neergezet worden waar de bijbehorende arbeid ook voor handen is? Laten we juist hier zoveel mogelijk Aarde teruggeven aan de natuur.
Ik wens al onze lezers fijne feestdagen en een gezond 2022 !
Albert Poutsma
voorzitter stichting Dag van de Aarde