Top

Koester de vlinders

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Bigstock

De afgelopen decennia is zeker 70% van de insecten verdwenen. Dag bijen, dag vlinders, lieveheersbeestjes en libellen. De gevolgen voor biodiversiteit en een natuurlijk evenwicht, voor de voedselpiramide en ons ecosysteem mag je gerust rampzalig noemen. Ons ecosysteem wordt ernstig bedreigd. Met catastrofale gevolgen voor insecten en voor onszelf, want geen insecten betekent geen voedsel. Laten we beginnen met het redden van vlinders.

Wie wordt er niet blij van vlinders in je tuin of op je balkon? Ze fladderen rond in hun veelkleurige outfit en geven je dat gevoel van vrijheid. Je zou soms zelf een vlinder willen zijn. Ze kunnen zich nestelen in je buik en dat is een onmiskenbaar teken van verliefdheid. Iedereen kan ervoor zorgen dat vlinders het bij ons naar hun zin hebben. Wie daadwerkelijk de helpende hand wil toesteken kan zich aansluiten bij de Vlinderstichting (www.vlinderstichting.nl). Daar gaat je hart open als je de vriendelijke fladderaars wilt koesteren. Als je vlinders naar je tuin wil lokken, moet je eigenlijk eerst weten hoe vlinders leven. Vlinders hebben bijvoorbeeld nectar uit bloemen nodig, planten waarvan de rupsen eten en warmte van de zon om te kunnen bewegen. De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken.

Rotte appels

Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel. Atalanta’s en dagpauwogen bijvoorbeeld zijn dol op rottend fruit. In het najaar zijn ze vaak te vinden in boomgaarden, waar rottend fruit op de grond ligt. Ook zijn deze vlinders gemakkelijk te lokken met wat rotte appels of pruimen in de tuin. Er zijn ook vlinders die vocht opzuigen uit mest of dode dieren, zoals de grote weerschijnvlinder.

Vlinders kunnen pas vliegen als hun lichaamstemperatuur tenminste 20°C is, maar 30°C is beter. Op een zonnige warme dag is dat geen probleem: door met zijn vleugels wijd uitgespreid te gaan zitten, vangt de vlinder zoveel mogelijk zonnewarmte op. Vooral op beschutte plekjes kan het warm worden. Daarom zijn vlinders vaak te vinden in de luwte van struiken, heggen, houtwallen en bosranden. Op die manier doen ze energie op om verder te kunnen vliegen. Ook als het waait of regent zoeken vlinders deze beschutte plekken op, om daar te wachten tot het weer beter wordt. Op koude, bewolkte dagen houden ze zich schuil.

Dood doet leven!

Als het in september en oktober weer kouder wordt, gaan de vlinders in winterrust. Sommige soorten doen dat als vlinder, andere als pop, rups of eitje. In de tuin moeten dus ook plekken zijn waar de vlinders zich kunnen verschuilen. Dit doen ze bijvoorbeeld tussen snoeihout of dode, droge plantenresten. Vlinders hebben er dus belang bij als dode planten in de winter gewoon in de tuin blijven staan. En hetzelfde geldt voor dode bladeren. Ook andere dieren, zoals vogels en egels, verstoppen zich vaak in dergelijke hoekjes van de tuin.

In een kale schoongeharkte tuin kan geen vlinder overwinteren. Dus uw tuin winterklaar maken? Doe dat niet te rigoureus, maar laat ook geschikte overwinteringplekken over voor de vlinders! De Vlinderstichting heeft samen met tv-tuinman Lodewijk Hoekstra een boekje gemaakt: Tuinieren voor vlinders. Vol wetenswaardigheden over vlinders. Wat hebben ze nodig, welke soorten ziet u in de tuin? Met praktische tips voor het inrichten van uw tuin voor vlinders.

TOP 5 vlinderplanten

Help vlinders en bijen en breng kleur in de tuin, op het balkon of op het terras. Zet planten neer die lang bloeien en veel nectar geven. De top 5 van lentebloeiers:

  1. Winterhei (Erica carnea)
  2. Sneeuwbal (Viburnum spec.)
  3. Wilde hyacint (Hyacinthoides non-scripta)
  4. Judaspenning (Lunaria annua)
  5. Pinksterbloem (Cardamine pratensis)

Deze planten bloeien vroeg in het jaar en bieden nectar voor vlinders en bijen. Er zijn veel meer mogelijkheden! Vraag uw tuincentrum of lokale kweker om advies. Let erop dat u kiest voor biologische planten, die vrij zijn van pesticiden.

(Met dank aan de Vlinderstichting voor de informatie).

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.