Top
groentetaartje

Kerstrecept Odin: Groentetaartje met rozemarijn-sinaasappelgremolata

Tekst: Janneke Meijer, Janneke is werkzaam bij foodcoop Odin en schrijft regelmatig recepten voor de website en het magazine van Odin. 

“Kerst is voor mij een drukke tijd want er moet natuurlijk veel gekookt worden. Op Thedinghsweert waar ik woon hebben we altijd een groot kerstdiner. Met meer dan 50 volwassenen en kinderen hebben we dan de grootste lol en genieten we van elkaars gezelschap. Iedereen maakt wat lekkers klaar. Ik neem dit groentetaartje mee zodat ook mijn glutenvrije buren hiervan kunnen eten.”

Porties: 4

Voorbereiden: 30 min

Oventijd: 50 min

Totaal: 80 min

Voor de bodem:

  • 150 g quinoa
  • 2 eiwitten
  • zout en peper naar smaak

Voor de vulling:

  • 3 pastinaken
  • 2 rode uien
  • 1 venkelknol
  • 1 prei
  • 150 g blauwschimmelkaas
  • 100 g pecannoten

Voor de gremolata:

  • fijngeraspte schil  van 2 sinaasappels
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 el gehakte verse rozemarijn
  • 1 teen knoflook uit de pers

Bereiding

1. Verwarm de oven op 180 0C.

2. Kook de quinoa gaar en laat afkoelen.

3. Meng de quinoa met de eiwitten en zout en peper. 4. Vet een quichevorm in en verdeel de quinoa over de bodem en de zijkanten. Druk goed aan. Bak de bodem ongeveer 10 min. voor.

5. Pastinaak, rode ui, venkel en prei in kleine stukken snijden.

6. Leg de groente op de bakplaat. Meng de ProvenÁaalse kruiden met de olie en doe dit over de groente. Rooster ongeveer 30 min. in de oven.

7. Meng voor de gremolata de zest van sinaasappel met de kruiden en uitgeperste knoflook.

8. Vul de quinoabodem met de groente, verdeel de blauwe kaas en de noten erover.

9. Bak nog 10 min. in de oven om de kaas goed te laten smelten.

Snijd in 4 stukken, serveer met de gremolata en eet met een lekkere salade of een stukje vis.

Quinoa

Zwarte quinoa smaakt nootachtig en is het meest ‘crunchy’ van alle soorten quinoa.

Janneke Meijer

Wat vindt u van dit artikel?

De Krant van de Aarde is een positief en redactioneel onafhankelijk medium. Authenticiteit, innovatie en natuur zijn thema’s waar de krant voor staat. De krant biedt lezers inspiratie waarmee ze hun vanzelfsprekend duurzame leefstijl invulling kunnen geven. Terugkerende rubrieken zijn voeding, gezondheid, wonen, vrije tijd, cultuur en mode. Naast inspirerend is de Krant van de Aarde spraakmakend op het gebied van duurzaamheidskwesties.