Top

Jubileumeditie Wildlife Film Festival Rotterdam

Met veel impactvolle (inter)nationale natuurfilms

Tekst: Angelique van Os | Beeld: WFFR archief

Van 4 tot en met 10 november vindt de tiende editie plaats van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR), waarbij de mooiste en meest impactvolle (inter)nationale natuurfilms worden vertoond. De films zijn te zien in Cinerama, Rotterdam. Ook is er een programma in Wageningen en is WFFR Lokaal een nieuw element. 'De Verwonderaars' van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden is dit jaar de openingsfilm en wereldpremière.

In openingsfilm De Verwonderaars geeft Rik van der Linden inkijk in het leven van de natuurliefhebber die altijd tuurt, bevraagt, telt en staaft.

Verwonderaars zijn al die mensen die oog hebben voor de natuur dichtbij huis.

Maar wie zijn deze mensen? En wat drijft hen te doen wat ze doen?

Rik van der Linden licht toe: “In 2020 besloot ik mij als filmmaker in dienst te stellen van de natuur. Uit urgentie over het verlies van leven én uit enthousiasme, omdat ik steeds meer oog kreeg voor de natuur in mijn directe omgeving die alsmaar transformeert. Gaandeweg leerde ik dat we onze kennis over de biodiversiteit in Nederland te danken hebben aan de amateur, wat letterlijk ‘liefhebber’ betekent: mensen zoals jij en ik. De verwonderaars in deze documentaire hebben hun verrekijker en vergrootglas uitgeleend en mij getoond welke wonderen zij zien.”

In de Biesbosch

Naast De Verwonderaars zijn er diverse andere films te zien van Nederlandse makers die zich in eigen land afspelen, zoals bijvoorbeeld In De Biesbosch: Natuur in Beweging van Bas Kakes.

De cineast toont de wereld van alles dat in De Biesbosch leeft. Na eeuwen van industrie in de regio, werd het gebied in 1994 uitgeroepen tot een nationaal park. Nu is de Biesbosch een zoetwatergetijdengebied dat wereldwijd uniek is.

©Dutch Maritime Productions – Jeffrey van Houten

Andere titels van eigen bodem

Een andere titel van Rik van der Linden is Het Vergeten Leven van Nederland, waarbij hij onder andere teruggaat naar de oorsprong van de natuurlandschappen uit zijn jeugd om het verloren leven van de Delta te (her)ontdekken.

Verder draaien De Wilde Noordzee (Mark Verkerk), De Natuur Bestaat Niet (Nathalie Faber), Heggeweer, De Natuur van de Boeren (Erik den Boer en Bram Sturm) en De Queeste (Kees van Berchum).

In The Footsteps of Giants

Regisseur Fried-Jan van den Eerenbeemt en fotograaf/storyteller Jasper Doest filmden niet in Nederland, maar vertellen het verhaal over olifanten die eeuwenoude migratieroutes doorkruisen rond de grensgebieden van Zambia en Botswana.

In The Footsteps of Giants krijgen de dikhuiden steeds vaker te maken met conflicten tussen de lokale bevolking. De olifanten maken tijdens hun migratie verbouwde groenten kapot of eten ze op.

Doest gaat op zoek naar oplossingen en geeft de kijker inzage in dit steeds vaker voorkomende conflict.

Foto: Jasper Doest

Flamingo Award

Het WFFR reikt ook elk jaar de Flamingo Award uit. Hiermee geeft het festival erkenning aan uitmuntende prestaties in elf categorieën.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Flamingo Award Ceremony op 9 november 2024 in de Arminius Kerk in Rotterdam.

De genomineerden van de Grand Prix zijn Among the Wolves, De Wilde Noordzee en Lions of the Skeleton Coast.

Lions of the Skeleton Coast

Laatstgenoemde film heeft in korte tijd al veel prijzen in de wacht gesleept en is gemaakt door de van origine Nederlandse Lianne Steenkamp en haar man Will.

Ze werkten acht jaar aan de film die het verhaal vertelt over de zeer toegewijde wetenschapper en leeuwenexpert Philip Stander. Hij doet al drie decennia onderzoek naar het sociale gedrag en de populatie van de zeldzame woestijnleeuwen die leven in en rond Hoanib en Skeleton Coast van Namibië, de enige plek op aarde waar woestijnleeuwen voorkomen.

Pure off the Road (fotograaf Henk Bothof en journalist Angelique van Os) bezochten het gebied eind 2022 en deden interviews met Philip Stander Lianne Steenkamp over het onderwerp en de film. Je kunt daar HIER en HIER meer over lezen.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van drie woestijnleeuwenwelpjes: Alpha, Beta en Charlie, die wees zijn geworden. Het is een verhaal over veerkracht en overleven en hoe de rijke Skeleton Coast hun redding werd.

Ter ere van het speciale jubileumjaar is er een nieuw programmaonderdeel: WFFR Lokaal. Van 4 oktober t/m 10 november brengt het festival de mooiste natuurfilms naar alle stadsgebieden van Rotterdam. Zo is er altijd een filmhuis, buurthuis of wijktheater in de buurt met een filmvertoning. Ook is het mogelijk om de films van 5 november tot en met 5 december online te bekijken. Kijk HIER voor het Programma.

Voor meer info over het volledige programma, kijk HIER.

Wat vindt u van dit artikel?

Angelique van Os is schrijver, o.a voor: Pianist, Jazzism, Soundz, Pure off the road. Organiseert zelf schrijfworkshops/cursussen m.b.t. Reizen en Cultuur in samenwerking met fotograaf Henk Bothof.